OBJAVLJEN SNIMAK KAKO SU SUHOJI SRUŠILI AMERIČKI DRON: Dva puta ga prskali gorivom! Nedostaje ključan trenutak obaranja VIDEO
Foto: Foto: Printscreen Twitter

FRIZIRANI SNIMAK

OBJAVLJEN SNIMAK KAKO SU SUHOJI SRUŠILI AMERIČKI DRON: Dva puta ga prskali gorivom! Nedostaje ključan trenutak obaranja VIDEO

Planeta -

Vojska Sjedinjenih Američkih Država objavila je snimak kako je zapravo ruski borbeni avion Su-27 oborio američku bespilotnu letelicu RQ-9.

Pomenuti incident se dogodio u utorak u ranim jutarnjim časovima oko sedam sati po istočnoevropskom vremenu.

Na objavljenom sniku se vidi borbeni avion Su-27 koji leti prema bespilotnoj letelici MQ-9 i u trenutku približavanja počinje da ispušta gorivo, a onda preleće preko drona.

Snimak prikazuje kako kamera detektuje prestanak rada proplera letelice, koja se sve sporije okreće i onda sledi još jedan trenutak kada Su-27 ispušta gorivo na dron.

avion
foto: printscreen/twitter

Međutim ostali smo uskraćeni za trenutak samog pada letelice u Crno more, jer se snimak tu prekida. Prema jednoj verziji signal se prekinuo, a prema drugoj snika je friziran.

Ovaj snimak ukazuje da su sve teorije koje su dva dana kružile po internetu uključujući i onu simulaciju CBS-a zapravo bile netačne. Da je Su-27 zapravo se podvukao ispušatajući gorivo, a onda vetrikalnim stablizatorom zakačio dron, prevrnuo ga, a onda je usledio strmoglavi pad u more.

Poluostrvo Krim je od početka ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara 2022 postalo predmet opsežnih američkih osmatračkih misija na koje su se uglavnom do sad slale strateške bespilotne letelice RQ-4 Globalhawk iz baze Sigonela na Siciliji, avioni za elektronsko osmatranje EC-135W, E-8, protivpodmornički avioni Posejdon P-8. Od tad skoro nije bilo dana da po nekoliko puta nije vršeno osmatranje. U poslednjih nekoliko nedelja broj osmatračkih letova je porastao i uvećao se nad Crnim morem.

Svaki put pre nego što je izveden bio neki udar na Krimu ispred njega u višečasovnoj misiji nalazile su se strateške bespilotne letelice RQ-4 Globalhawk.

Na mestu gde je pala olupina američkog drona, snage Crnomorske flote organizovale su potragu za olupinom bespilotne letelice. Navodno za tu akciju korišten je i helikopter Crnomorske flote.

Postoji velika verovatnoća da su Rusi izveli rušenje bespilotne letelice ne da bi je uništili nego da bi se dočepali osetljive tehnologije koju ta letelica nosi u osmatračkim misijama uz granicu sa Ukrajinom i patrolirajući nedaleko od voda Krima.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track