POČEO LOV NA IZGUBLJENI DRON! Rusi već na mestu pada letilice SAD, ovo bi za Amerikance moglo biti poniženje! VIDEO
Foto: Foto: Printscreen Twitter

rat na crnom moru

POČEO LOV NA IZGUBLJENI DRON! Rusi već na mestu pada letilice SAD, ovo bi za Amerikance moglo biti poniženje! VIDEO

Planeta -

Dvojica neimenovanih američkih zvaničnika potvrdila su za CNN da su Rusi već stigli do mesta pada drona MQ-9 u Crnom moru.

Nakon incidenta u kojem se američki špijunski dron srušio u Crno more američki i ruski ministri odbrane pokušavaju da izbegnu eskalaciju situacije, uprkos tome što nisu pokazali da pristaju na kompromis.

Nakon telefonskog razgovora američkog ministara obrane Lojda Ostina i njegovog ruskog kolege Sergeja Šojgua Pentagon je objavio da su ruske vazdušne snage postupile "neprofesionalno, opasno i bezobzirno" u međunarodnom prostoru iznad Crnog mora. S druge strane, Šojgu je kritiikovao SAD zbog nepoštovanja proglašene zone ograničenja letova koju je postavila Rusija i pojačanih američkih obaveštajnih aktivnosti protiv nje.

Uprkos ratu rečima, čini se da obe strane žele da izbegnu da se trenutna situacija pretvori u vojni sukob većih razmera. SAD su skinule oznaku tajnosti sa snimka koji pokazuje trenutak u kojem ruski borbeni avion Suhoj Su-27 gorivom "zaprašuje" američki dron MQ-9 Reaper.

Prekid snimka

Pošto ruski lovac ispusti gorivo na američki dron snimak se nakratko prekida jer se ruski borbeni avion sudario s dronom i oštetio mu propeler, što je prisililo ljude koji su upravljali njime da ga obore u Crno more. Rusija je demantovala da je došlo do sudara i tvrdi da se bespilotna letilica srušila posle oštrog manevra iznad mora. Međutim, Amerikanci se sada pozivaju na objavljeni snimak i tvrde da on dokazuje da je došlo do fizičkog kontakta. SAD i Rusija bi sada mogli sukcesivno da objavljuju više informacija, uključujući slike ili video snimke koje su snimile američke bespilotne letilice ili ruski borbeni avioni, kako bi potvrdili svoje izveštaje o incidentu.

Rusija je rekla da će pokušati da dođe do olupine drona kako bi je proučila. Dvojica neimenovanih američkih zvaničnika su za CNN izjavila da su Rusi već stigli do mesta pada MQ-9 u Crnom moru, oko 110 kilometara jugozapadno od Krima. Ali još nema zvanične postvrde da su Rusi došli do tog mesta. Dron je verovatno završio u delu Crnog mora koji je dubok oko 1600 metara,zbog čega je će izvlačenje olupine biti veoma težak i dugotrajan proces.

Ruska mornarica ima nekoliko brodova u Crnome moru, uključujući brodove smeštene u lukama na Krimu, što bi ih stavilo u povoljan položaj ako pokušaju da izvuku američki dror. S druge strane, Amerika nema mornaričke brodove u Crnome moru, što im otežava izvlačenje letilice.

Hvatanje olupine

Svesni da će teško doći do olupine drona, Amerikanci su učinili jedino što su mogli i koja im je bila jedina moguća kao opcija tada i daljinski su izbrisali softver srušenog drona i tako smanjili rizik da osetljivi materijali padnu u pogrešne ruke.

Portparol Veća za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Džon Kirbi, rekao je da Vašington nije "preterano zabrinut" oko toga da bi se Rusi mogli dočepati nečega važnog. Međutim, analitičari ističu da bi Amerikanci mogli rusko "hvatanje" olupine drona da shvate kao poniženje, zbog čega će diplomatskim i vojnim kanalima insistirati da im se vrate ostaci drona i da pad bespilotne letilice neće sprečiti SAD u daljim izviđanjima iz neposredne blizine.

Kurir.rs/Jutarnji,hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track