ZA ŠTA SE SVE KORISTI DRON KOJI JE OBOREN U CRNOM MORU: Sve o američkom KOSAČU koji ubija i civile!
Foto: Shutterstock

ZA ŠTA SE SVE KORISTI DRON KOJI JE OBOREN U CRNOM MORU: Sve o američkom KOSAČU koji ubija i civile!

Planeta -

Sudar ruskog borbenog aviona "suhoja su 27" sa američkim dronom "MQ-9 riper" iznad Crnog mora izazvao je strah od eskalacije sukoba u Ukrajini.

Upotreba dronova ili bespilotnih letelica (UAV) u ratnim zonama i oko njih traje decenijama.

Bliski susreti zapadnih i ruskih aviona nisu neuobičajeni, ali incident u utorak podiže ulog jer je doveo do toga da su Amerikanci bili primorani da sruše dron u more.

Objavljen je i navodni snimak susreta ruskog aviona i američkog drona.

Ovo je ono što znamo o "MQ-9 riperu" (kosaču) i kako se tradicionalno koristi:

Šta je "MQ-9 riper"?

U pitanju je velika bespilotna letelica koju proizvodi Dženeral Atomiks. Njime daljinski upravlja tim od dve osobe, koji se sastoji od pilota i člana posade koji upravlja senzorima i navodi oružje.

Letelica je dugačka 11 metara sa rasponom krila od preko 22 metra. Američko vazduhoplovstvo kaže da je njihova primarna upotreba kao „sredstvo za prikupljanje obaveštajnih podataka“, dok takođe ističu njihovu „jedinstvenu sposobnost za izvođenje“ preciznih udara na „mete visoke vrednosti i vremenski osetljive“. "Riperi" mogu da nose čak 16 projektila "helfajer", što je ekvivalentno nosivosti helikoptera "apača".

Slobodan Samardžija, Biljana Šahrimanjan Obradović, dron
foto: Kurir tv

Kao i druge bespilotne letelice, "riperi" mogu da lete na visini od 15 km i mogu da lebde iznad ciljeva oko 24 sata, što ih čini korisnim za misije nadgledanja. Najvažnije je da se sve ovo dešava sa letačkom posadom koja ostaje u Sjedinjenim Državama, daleko od opasnosti.

Tokom 2018. godine, "riperi" su leteli ukupno 325.000 sati za američke vazduhoplovne snage, od čega je 91% bilo za podršku borbenim operacijama.

Koliko se često upotrebljavaju bespilotne letelice?

Bespilotne letelice su u redovnoj upotrebi od 1995. godine, a "riperov" prethodnik, "predator", bio je raspoređen kao podrška NATO vazdušnim napadima u Srbiji. "Predator" je postao poznat tokom ratova u Iraku i Avganistanu, gde je stekao reputaciju po nanošenju velikog broja civilnih žrtava u takozvanim „preciznim udarima“.

"Predator" je penzionisan 2017, kada je "riper" postao primarna bespilotna letelica američkih vazduhoplovnih snaga.

Upotreba bespilotnih letelica je sada toliko raširena da su do 2017. godine američke vazduhoplovne snage imale više poslova za operatere dronova nego bilo koji drugi tip pilota.

U to vreme bilo je 1.000 pilota dronova u poređenju sa 889 pilota koji su upravljali transportnim avionom C-17 i 803 pilota lovca F-16.

Za šta se koriste bespilotne letelice?

Dronovi "riper" koje su SAD rasporedile u regionu Crnog mora zvanično se koriste samo za nadzor. Međutim, prošle godine američki mediji su izvestili da američke vazduhoplovne snage razmatraju prodaju starijih dronova "riper" Ukrajini.

dron, obaranje, crno more
foto: Foto: Printscreen Twitter

Zabrinutost oko transfera osetljive tehnologije i opasnosti da neki budu oboreni doveli su do zamrzavanja tih razgovora.

Upotreba bespilotnih letelica izvan ratnih zona – koja se ubrzala pod bivšim američkim predsednikom Barakom Obamom – bila je kontroverzna. Prema Birou za istraživačko novinarstvo (BIJ), bilo je ukupno 563 napada, uglavnom dronovima, u Pakistanu, Somaliji i Jemenu tokom Obamina dva mandata, u poređenju sa 57 napada pod Džordžom V. Bušom. BIJ procenjuje da je "riperima" ubijeno između 384 i 807 civila.

Godine 2019. tadašnji američki predsednik Donald Tramp opozvao je politiku iz Obamine ere koja je zahtevala da američke obaveštajne službe objave broj udara bespilotnih letelica van ratnih zona, ali je upotreba bespilotnih letelica još više ubrzana tokom njegovog predsedavanja. Istraživanje BIJ-a pokazalo je da je u prve dve godine Trampove administracije bilo 2.243 udara bespilotnih letelica, u poređenju sa 1.878 tokom osam godina Obaminog predsedavanja

Koje zemlje koriste dronove "riper"?

SAD su daleko najveći kupac dronova "riper". Prema Istraživačkoj službi američkog Kongresa, vazduhoplovstvo je ugovorilo kupovinu 366 "ripera" od 2007, po prosečnoj ceni od 28 miliona dolara.

Velika Britanija takođe koristi "riper", i njegovog prethodnika "predator", kao podršku svojim operacijama već nekoliko godina. RAF trenutno ima devet aktivnih "kosača", a poručila ih je još.

dron, Crno More, Suhoj 27, rušenje
foto: Printscreen/Twitter

Kao i SAD, Velika Britanija je ubrzala upotrebu dronova "riper" tokom poslednje decenije. Tokom četiri godine rata protiv Islamske države u Iraku i Siriji od 2014-2018, Velika Britanija je rasporedila dronove u više od 2.400 misija - skoro dve dnevno.

Francuska, Italija, Španija, Indija, Japan i Holandija takođe koriste bespilotne letelice "riper".

Mnoge druge zemlje su uspostavile svoje programe bespilotnih letelica različitih dizajna. Pakistan i Turska razvili su sopstvene programe, a Turska u velikoj meri koristi bespilotne letelice protiv kurdskih grupa u svojoj zemlji i severnom Iraku.

Kina je počela da snabdeva niz zemalja sopstvenim bespilotnim letelicama, uključujući UAE, Egipat, Nigeriju, Saudijsku Arabiju i Irak, iako nije svaka zemlja bila u stanju da rasporedi ono što je kupila.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track