SMRTONOSNE KAPI ZA OČI: Jedna osoba umrla, osam OSLEPELO, četvoro ostalo bez očiju zbog opasne bakterije u bočicama
Foto: Shutterstock

kod 68 amerikanaca utvrđen niz simptoma

SMRTONOSNE KAPI ZA OČI: Jedna osoba umrla, osam OSLEPELO, četvoro ostalo bez očiju zbog opasne bakterije u bočicama

Planeta -

Kapi za oči mogu biti smrtonosne, upozorili su američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Do sada je kod 68 Amerikanaca u 16 ​​država dijagnostikovan niz simptoma uzrokovanih retkim bakterijom Pseudomonas aeruginosa.

Većina pacijenata koji su došli kod lekara sa bolom u oku, iscedkom, crvenilom, zamagljenim vidom i drugim simptomima koristili su kapi za oči i veštačke suze, saopštio je CDC. Jedna osoba je preminula, osmoro je oslepelo, a lekari su morali hirurški da odstrane oči četvoro ljudi.

U početku se sumnjalo da su uzrok bolesti deset različitih vrsta kapi za oči. U januaru je CDC upozorio ljude da prestanu da koriste EzriCare i Delsam Pharma veštačke suze. U februaru je Global Pharma, kompanija koja proizvodi dve vrste kapi za oči, objavila da povlači proizvode sa polica, nakon zvanične preporuke američke Uprave za hranu i lekove (FDA). Prošle nedelje, FDA je najavila povlačenje sa polica kapi za oči koje distribuiraju još dve kompanije, Pharmedica i Apotek.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Testiranjem su pronađene bakterije u bočicama koje koriste pacijenti sa upalom. Druge, neotvorene bočice se trenutno testiraju kako bi se utvrdilo da li je došlo do bakterijske kontaminacije tokom procesa proizvodnje. To su američke kompanije sa proizvodnjom u Indiji.

Prošle nedelje, žena na Floridi tužila je proizvođača nakon što su lekari morali da joj uklone jedno oko zbog teške upale. Njen advokat Nataša Kortes veruje da ima mnogo više onih koji su zaraženi, a da toga nisu ni svesni. Ona je za NBC News rekla da je verovatni krivac nedostatak konzervansa u kapima za oči.

CDC je pozvao sve koji su koristili opozvane kapi za oči i sada imaju simptome da se obrate svom lekaru. Simptomi uključuju, kako izveštava Bi-Bi-Si, žuti, zeleni ili bistar iscedak iz oka, nelagodnost ili bol, crvenilo, zamagljen vid i povećanu osetljivost na svetlost.

Kapi za oči i proizvode za ispiranje očiju koristilo je oko 117 miliona Amerikanaca 2020. godine, navodi Bi-Bi-Si, pozivajući se na firmu za istraživanje tržišta Statista.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track