"IRAK 20 GODINA OD AMERIČKE INTERVENCIJE NIJE NI MIRNIJE NI BOLJE MESTO ZA ŽIVOT" Miletić: Na ovom skupu odlučen je SADAMOV KRAJ
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

"IRAK 20 GODINA OD AMERIČKE INTERVENCIJE NIJE NI MIRNIJE NI BOLJE MESTO ZA ŽIVOT" Miletić: Na ovom skupu odlučen je SADAMOV KRAJ

Planeta -

Tog 20. marta 2003. godine, SAD i Velika Britanija započele su vojnu operaciju protiv Iraka, nakon što je irački predsednik Sadam Husein odbio američki ultimatum da napusti Irak.

Američke i britanske trupe ušle su u Irak iz Kuvajta, preko graničnog grada Um Kasr, 50-tak kilometara južno od Basre.

Opravdanje za ulazak u Irak je, navodno, jedan lažni izveštaj koji nalaže da Irak ima nuklearno oružje ili da radi na istom. Doduše svi ti zvaničnici iz 2003. godine i dalje opravdavaju postupak i razlog govoreći da iako izveštaj nije bio tačan, svakako da bi za pet godina Irak imao nuklearno oružje.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Ovim povodom gost "Redakcije" na Kurir televiziji je Ivan Miletić, direktor Instituta za javnu diplomatiju.

Miletić je prvo podsetio kako je došlo do eskalacije sukoba, kao i to da li je, sa ove vremenske distance, opravdan napad SAD-a i Velike Britanije:

- Tada sam živeo u Australiji, koja je bila jedna od članica koalicije. Zanimljivo u ovom sukobu je to što su političari rešili da krenu u njega uprkos velikom otporu javnosti, u javnom mnjenju. Sećamo se velikih demonstracija u Londonu, Sidneju, Americi... Trebalo bi uzeti u obzir da narod Iraka nije preterano voleo Huseina. Tri meseca pre sukoba bio je veliki skup svih ljudi koji su bili u egzilu u Londonu. Tu je već odlučeno kako će novi Irak da izgleda - započeo je Miletić, pa nastavio:

Irak, rat u Iraku, Sadam Husein
foto: Profimedia

- Takođe bi trebalo uzeti u obzir su određeni generalni iračke vojske poslali signal američkim predstavnicima putem CIA i poručili im da žele da okončaju Huseinov režim. Bio je čuveni skup u Ženevi, kada je jedan od generala poslat da započne razgovor. Trebalo mi osmotriti i samu pripremu invazije, kao i to kako su oni za dve nedelje stigli do Bagdada. Kasnije su se izdešavale sve stvari koje nisu bile dobro isplanirane, te su uvukle Irak u haos.

00:54

DVE DECENIJE OD UNIŠTENJA IRAKA ZBOG LAŽNOG DOKUMENTA! Miletić obrazložio: Tri meseca pre sukoba je odlučena budućnost države!

Shodno tvrdanjama da Irak nakon 20 godina nije mirnije, demokratije ili razvijenije mesto, Miletić je rekao koje su zapravo vidljive promene nakon 2 decenije od sukoba:

- Vidimo jednu opštu bezbedonosnu katastrofu. Jedna od bitnijih odluka je bila nalik denastifikaciji u Nemačkoj nakon Drugog svetskog rata. Rešili su iz državne administracije vojske i policije da izbace sve članove koji su bili članovi te partije. Doduše, nisu računali da je Husein napravio sistem takav da ne možeš da budeš na nekoj poziciji, pa čak ni da radiš u administraciji ukoliko nisi član njegove partije. Faktički su obrisali sve ljude i doveli one koji ne znaju ništa o administraciji itd.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track