JAPANSKI PREMIJER KIŠIDA PUTUJE KA KIJEVU: Iznenadna poseta Zelenskom
Foto: EPA/ Du Xiaoyi / POOL

saopštio Tokio

JAPANSKI PREMIJER KIŠIDA PUTUJE KA KIJEVU: Iznenadna poseta Zelenskom

Planeta -

Japanski premijer Fumio Kišida na putu je za Kijev u iznenadnu posetu i sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, saopštilo je jutros japansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kišida će "Zelenskom preneti poštovanje za hrabrost i istrajnost ukrajinskog naroda koji brani svoju otadžbinu pod njegovom komandom, kao i solidarnost i neprekidnu podršku Ukrajini od Japana i Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta G7", navedeno je u saopštenju.

Japanski premijer je jedini vođa G7, koji nije bio u Kijevu od početka ruske invazije u februaru 2022. Redovno je pozivan da poseti Ukrajinu.

Američki predsednik Džozef Bajden je u februaru bio u iznenadnoj poseti Kijevu.

Japanska televizija NHK prenela je da su njeni novinari u Poljskoj snimili automobil koji je prevozio premijera do grada Pšemisl, odakle strani zvaničnici ulaze u voz za Ukrajinu.

"Konvoj je ušao u stanicu Pšemisl i parkirao se ispred perona koji koriste međunarodni vozovi za Ukrajinu. Premijer Kišida je ušao u poslednji vagon voza", dodala je televizija navodeći da je voz krenuo nešto posle ponoći.

Kišida je prvi japanski premijer u poseti nekoj ratnoj zoni od kraja Drugog svetskog rata.

Njegova poseta dolazi u vreme kada kineski predsednik Si Đinping boravi u Moskvi na sastanku sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Tokio se pridružio zapadnim sankcijama protiv Rusije i ponudio pomoć Kijevu.

Japan je u februaru najavio novu pomoć od 5,5 milijardi dolara (5,1 milijardu evra) Ukrajini. Japan je takođe poslao odbrambenu opremu i ponudio dobrodošlicu onima koji beže od sukoba.

Japan, međutim, nije pružio vojnu pomoć, pacifistički ustav ga je obavezao da ograniči svoje vojne sposobnosti na odbrambene mere.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track