"FRANCUSKA VLADA JEDVA PREŽIVELA" Stručnjaci o nemirima u Parizu i njihovim posledicama: OVO JE NEZAPAMĆENO U ISTORIJI
Foto: EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON, Kurir TV

protesti u parizu

"FRANCUSKA VLADA JEDVA PREŽIVELA" Stručnjaci o nemirima u Parizu i njihovim posledicama: OVO JE NEZAPAMĆENO U ISTORIJI

Planeta -

Francuski demonstranti su demolirali kancelariju predsednika Republikanske stranke Erika Siotia u Nici, nakon što je saopšteno da ova partija neće glasati za nepoverenje vladi, koja želi da sprovede penzionu reformu predsednika Emanuela Makrona. Reagujući na vandale, Sioti je napisao na Tviteru „Nikada neću popustiti pred ‘novim učenicima terora'“.

Ovim povodom u jutarnjem programu Kurir televizije gostovali su Nikola Perišić iz Centara za društvena istraživanja, a preko vajbera se uključio Saša Pešić, novinar iz Pariza.

jutrarnji
foto: Kurir Televizija

- Francuska je poslednjih meseci u velikoj institucionalnoj krizi. Predsednik Makron silom pokušava da nametne penzionu reformu kako bi građani radili duže i više. Možda je nezapamćeno u istoriji da se ujedine ekstremna levica, desnica, sindikati pri čemu je tu 94 odsto radnih ljudi. Opozicione snage su upozoravale da protesti mogu da se radikalizuju, ako se ta reforma usvoji.

Francuska, Pariz
foto: EPA/Mohammed Badra

- Zanimljivo je, međutim, da reforma nije izglasana u parlamentu, već je vlada iskoristila član 43, 9 ustava koji predviđa vanparlamentarno glasanje pod određenim okolnostima. 11 puta je vlada Francuske posegla za tim članom - rekao je Pešić i dodao:

- Vladajuća stranka nema većinu u parlamentu i iz tog razloga to tako funkcioniše. Juče je bilo glasanje za opoziv zakona o penzionoj reformi koje nije prošlo za samo 9 glasova. Vlada Francuske je jedva preživela ovo glasanje!

jutrarnji
foto: Kurir Televizija

Perišić je konstatovao da će protesti u Francuskoj dovesti do jačanja levice kako u Francuskoj tako i u Evropi.

- Posledice ovoga su osnaženje levice koja se ujedinila uoči parlamentarnih izbora. Znamo koliko je levica oslabljena i u Francuskoj i u Evropi, a ovakva jedna kriza bi mogla da da snagu za njeno jačanje i razvijanje. Takođe se često pominje da je Makron izašao kao pobednik iz protesta tzv. žutih prsluka, ali oko ovoga se okupilo mnogo više građana. Makron zna da više ne može da bude reizabran za predsednika i zato sprovodi reforme bez brige za svoj rejting - ocenio je Perišić.

06:09

FRANCUSKA VLADA JEDVA PREŽIVELA! Stručnjaci o nemirima u Francuskoj i njihovim posledicima EVO ŠTA JE MAKRONOVA TAKTIKA

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track