OPASNO: Britanija će predati Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom! ZAHAROVA: Jugoslovenski scenario
Foto: Profimedia / Russian Foreign Ministry/ TASS

OPASNO: Britanija će predati Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom! ZAHAROVA: Jugoslovenski scenario

Planeta -

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je „jugoslovenskim scenarijem“ planove Britanije da prebaci granate s osiromašenim uranijumom u Ukrajinu.

Ranije je zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi rekla da će, pored isporuke borbenih tenkova „čelendžer 2“ Ukrajini, Velika Britanija Kijevu isporučivati municiju, uključujući granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

„Jugoslovenski scenario. Ove granate ne samo da ubijaju, već inficiraju životnu sredinu i izazivaju onkološka oboljenja kod ljudi koji žive na ovim prostorima“, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Prema njenim rečima, „naivno je verovati da će žrtve postati samo oni protiv kojih će to biti upotrebljeno“.

„U Jugoslaviji su, pre svega, stradali vojnici NATO-a, posebno Italijani. Zatim su dugo pokušavali da od NATO-a dobiju nadoknadu za izgubljeno zdravlje. Ali njihovi zahtevi su odbijeni.

Kada će se probuditi u Ukrajini? Ne govorim o zavisnicima u Kijevu. Već o onima koji su još u stanju da razmišljaju. Njihovi dobročinitelji ih truju", navela je Zaharova.

„Uporedo sa isporukom eskadrile... borbenih tenkova 'Čelendžer 2' Ukrajini, isporučićemo municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum“, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu britanskog parlamenta.

Osiromašeni uranijum se koristi za protivoklopne granate zbog svoje velike čvrstine i značajne razarajuće snage. Prvi put je korišćen u tenkovskim granatama u nacističkoj Nemačkoj zbog nedostatka gušćeg volframa.

Slične granate Zapad je već koristio u bombardovanju Jugoslavije i tokom invazije na Irak.

Za poslednjih godinu dana britanska vojna pomoć Ukrajini iznosila je oko 2,3 milijarde funti (2,7 milijardi dolara). Ovaj paket uključuje oko 3 miliona jedinica vojne tehnike, uključujući partiju tenkova „čelendžer 2“, kao i 200 drugih oklopnih vozila, više od 10.000 protivtenkovskih raketa i višecevnih raketnih bacača.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track