POGLEDAJTE KAKO SE RUSKI PILOTI KATAPULTIRAJU IZ HELIKOPTERA: Letelica pogođena protivvazdušnom raketom (VIDEO)
Foto: Profimedia

POGLEDAJTE KAKO SE RUSKI PILOTI KATAPULTIRAJU IZ HELIKOPTERA: Letelica pogođena protivvazdušnom raketom (VIDEO)

Planeta -

U dramatičnom video snimku prikazan je ruski avion Ka-52 aligator koji je pogođen nečim što izgleda kao ukrajinska protivvazdušna raketa.

Tada se činilo da se posada helikoptera katapultira zahvaljujući prvom mehanizmu za izbacivanje helikoptera na svetu.

Snimak se prvi put pojavio na internetu 20. marta i postao je viralan na društvenim mrežama. Na snimku se vide pramenovi dima odmah pošto su se pilot i kopilot katapultirali iz helikoptera.

Ipak, snimak se prekida pre nego što se uspešno izbacivanje može u potpunosti pogledati. Trenutno nema dostupnih jasnih informacija o statusu pilota helikoptera. Lokacija i vreme snimanja spota još uvek nisu poznati.

Ukrajinska vojska je rasporedila nekoliko sistema protivvazdušne odbrane i protivvazdušnih raketa, primoravajući ruske avione da uglavnom ostanu van ukrajinskog vazdušnog prostora i lansiraju rakete sa distance.

katapultirali
foto: Telegram/Obozrevatel.ua

Helikopter Ka-52 pruža vatrenu podršku i prvenstveno ima zadatak da udari na ukrajinske tenkove. Kao rezultat toga, helikopter je u opasnosti da bude oboren od strane vazdušne odbrane Kijeva.

Na primer, ranije viralni video prikazuje helikopter Ka-52 kako pogađa položaje ukrajinske vojske u blizini Ugledara. Aligator je uništio mnoge ukrajinske tenkove i vojna vozila.

Međutim, nekoliko ovih modernih helikoptera je uništeno u borbi nakon što su ih pogodile sofisticirane MANPADS koje su postavile ukrajinske oružane snage.

Cena jednog Ka-52, koji se smatra jednim od najboljih jurišnih helikoptera na svetu, iznosi oko 15 miliona dolara.

Međutim, protivvazdušna raketa korišćena za obaranje ruskog helikoptera bila bi mnogo jeftinija od jednog Ka-52 Aligator.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track