"NERIJATELJ SE NAJBOLJE KOLJE SOPSTVENIM NOŽEM" Sagovornici Kurir TV: Zapad u strahu zbog OVE teme sa sastanka Rusije i Kine
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

kurir tv

"NERIJATELJ SE NAJBOLJE KOLJE SOPSTVENIM NOŽEM" Sagovornici Kurir TV: Zapad u strahu zbog OVE teme sa sastanka Rusije i Kine

Planeta -

Žestoke borbe vode se na istoku Ukrajine. Situacija u gradu Avdejevka mogla bi da bude kao u Bahmutu, koji je epicentar borbi, saopštila je ukrajinska vojska.

U Ukrajinu je stiglo još osam tenkova tipa "Leopard 2" iz Norveške za prolećnu kontraofanzivu.

Ruski i kineski predsednik Vladimir Putin i Si Đinping održali su zvanične razgovore u Kremlju. Energetska saradnja Rusije i Kine se širi, izjavio je Putin. Političko međusobno poverenje dve zemlje se produbljuje, istakao je Si.

Vladimir Putin, Si Đinping
foto: Kineska medijska grupa

Govoreći o kineskom mirovnom planu, Putin je rekao da se mnoge ideje iz tog plana za Ukrajinu mogu iskoristiti kao osnova za rešenje, kada i Zapad i Kijev budu spremni.

O eventualnom raspletu situacije govorili su gosti jutarnjeg programa Aleksandar Šešelj, zamenikom predsednika SRS i Aleksandrom M. Gajićem, iz Centra za društvenu stabilnost.

Šešelj se prvo osvrnuo na to da će rat trajati sve dok Amerikanci budu imali interes.

- Sve što radi Kijev, čini po nalogu zapadnih patrona, a rat će trajati dok Amerikanci budu imali interesa da guraju Kijev u dalju konfortaciju sa Rusijom. Zbog toga rukovodstvo u Kijevu povlači neracionalne poteze koji nisu u njihovom interesu, kao što je famozna bitka za Bahmut. To je jedan osrednji grad koji je pretvoren u klanicu. Zelenski tamo šalje svoje trupe, kako bi ostvario medijsku pobedu. S druge strane, Kinezi su neuporedivo iskrenije i realno pristupili tom pitanju, taj sporazum ne bih gledao kao da je u ruskom interesu, iako je Kina imala dobru nameru - započeo je Šešelj.

Kina
foto: Kineska medijska grupa

Potom je Gajić pričao o suštini posete Sija Moskvi, kao i to kako je Zapad reagovao na to:

- Situacija pre posete je bila takva da je Zapad slao optužnice protiv Putina. Imate razne reakcije zapadnog sveta, kao da je taj susret doneo ko zna šta. Susret jeste učvrstio odnose, ali tu su se pre svega vodili razgovori oko privredne razmere, a to je upravo ono što plaši Zapad. Amerika je sve vreme uvođenjem sankcija htela da oslabi privredu u Rusiji, međutimo jedino što smo videli bio je kontraefekat.

Gajić je obelodanio da li su dobri odnosi Rusije i Kine bili nužni, odnosno na silu ili je to dobra volja obe strane:

- Interesi su uvek nešto što je spajalo dve ili više nacija da stvore savez, tako i u ovom slučaju. Nema više prijateljstva u diplomatiji. Govorimo o dve zemlje koje su teritorijalno velike, razvijene, nalaze se suprotno od zapadne hemisfere koja je decenijama imala primat u svakom pogledu. Osvrnimo se na Olimpijski komitet, kada su se ruski i beloruski sportisti kaznili na jedan pogrešan način, kao što smo i mi osetili devedesetih, kada nismo mogli da nastupamo na OI u Barseloni. To je samo dokaz koliko je svet formiran, nakon 1945. godine, po prozapadskom sistemu. Po mom mišljenju, sada pokušava da se stvori nekakva kontrateža, odnosno kontrabalansa na istoku u odnosu na Zapad. Delimično i jeste na silu.

01:00

UKRAJINCI RATUJU PROTIV SEBE ZBOG TUĐIH INTERESA! Stručnjaci bez dileme: Glavna tema sastanka Putina i Sija uterala strah Zapadu

Šešelj je rekao da Ukrajinci ratuju sami protiv sebe, odnosno da su bliži Rusima, a u očima Amerike su svi isti:

- Ameriku ne interesuje sudbina ukrajinskog naroda. Na isti način gledaju Ruse i Ukrajince. Samo su njima Ukrajinci bliži jer su već otrovani da ratuju protiv sebi najbližih, iako su deo ruskog nacionalnog korpusa. Oni su Rusima bliski, a u očima Zapada su potpuno isti. Njima je projekat bio da se otruju i posvađaju među sobom i kao što je veliki mislilac Sun Cu rekao 'neprijatelj se najbolje kolje sopstvenim nožem'. Ukrajinci zapravo ratuju protiv sebe za tuđe interese.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track