RETKA VRSTA DŽINOVSKOG OTROVNOG PAUKA OTKRIVENA U AUSTRALIJI: Živeli u šumama, a sečom pojavili se i među ljudima
Foto: Shutterstock, Ilustracija

otkrića

RETKA VRSTA DŽINOVSKOG OTROVNOG PAUKA OTKRIVENA U AUSTRALIJI: Živeli u šumama, a sečom pojavili se i među ljudima

Planeta -

Nova i "retka" vrsta džinovskog pauka otkrivena je u Australiji. Veliki osmonožni pauk je toliko velik da je nazvan "Euoplos dignitas" što na latinskom znači dostojanstvo, odražavajući ovu impresivnu veličinu i prirodu pauka.

Australijski istraživači otkrili su potpuno novu vrstu pauka u centralnom Kvinslendu. Do sada je pauk živeo na otvorenim šumskim staništima, u pojasu Brigalov centralnog Kvinslenda na severoistočnoj obali Australije. Međutim, ove šumske oblasti su sada u velikoj meri uništene i uključuju neke od najugroženijih ekoloških zajednica u Kvinslendu.

Naučnici smatraju da je vrsta zbog krčenja zemljišta izgubila veliki deo svog staništa, zbog čega je najverovatnije ugrožena. Iako australijski tim nije naveo koliki je njihov nalaz, prema National Geographicu, pauci su obično dugi do 1,5 centimetara i gnezde se pod zemljom. Oni su dlakavi tropski pauci, a njihovi ujedi mogu izazvati bol i otok kod ljudi.

Ženke pauka, koje su obično veće od mužjaka, mogu narasti do pet centimetara u dužinu. "To je prelepa, velika vrsta pauka", rekao je dr. Majkl Riks, kustos arahnologije u Kvinslendskom muzeju. On je dodao da je muzej apsolutno oduševljen ovim novim otkrićem.

Ženke provode svoje živote pod zemljom, dok "medenocrveni" mužjaci napuštaju svoja jazbina nakon otprilike pet do sedam godina kako bi pronašli partnera. Pauci su uglavnom aktivni noću, kada se hrane i koriste otrov da kontrolišu svoj plen.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track