Najnovije vesti

JEZIVO OTKRIĆE NA DNU VELIKE PLAVE RUPE: Posada podvodnog vozila uznemirena SABLASNOM SCENOM
Foto: Profimedia

istraživanje

JEZIVO OTKRIĆE NA DNU VELIKE PLAVE RUPE: Posada podvodnog vozila uznemirena SABLASNOM SCENOM

Planeta
19:24h

Velika plava rupa nalazi se otprilike 100 kilometara od obale Belizea, duboka je oko 150 metara, a tamo su sada pronađena uznemirujuća otkrića.

Dugo vremena ronioci nisu mogli da istraže Veliku plavu rupu dovoljno jer nisu imali odgovarajuću opremu da se uhvate u koštac sa njenim dubinama. To se promenilo napretkom tehnologije, ali i kada se za istraživanje zainteresovao osnivač "Virdžina" i milijarder Ričard Brenson. Angažovao je ekspediciju i ronioca Fabijena Kustoa da snimi visokokvalitetne fotografije i video-zapise misterija skrivenih ispod površine.

Nažalost, otkriće na dnu prelepe misteriozne formacije okeana delimično samo sumira čovečanstvo kakvo poznajemo. Na dnu Velike plave rupe bilo je mnogo smeća. Tim je pronašao plastičnu flašu od dva litra i davno izgubljeni GoPro sa fotografijama nečijeg odmora.

Ali to nije bilo sve.

Takođe su otkrivena dva tela u rupi, a u pitanju su ronioci koji su nestali u velikoj pećini. Iako je prizor definitivno bio uznemirujući tim je odlučio da ostavi tela tamo gde su bila utvrdivši da je rupa dobro mesto za poslednje počivalište.

Šokantna otkrića se tu nisu završila jer kada je posada zaronila u podvodnom vozilu u dubinu rupe pronašla je veliki niz pećina u kojima su se nalazili viseći stalaktiti - naučnici su mislili da nije moguće da se stalaktiti formiraju ispod površine vode. Otkriće je pokazalo da su pećine, koje se nalaze stotinama stopa ispod površine okeana, nekada bile na suvom.

Brenson je istakao koliko je otkriće uznemirujuće za stanje planete.

- Plava rupa je napravljena od složenog sistema pećina koje su se nekada formirale na suvom. To je dokaz kako okeani mogu brzo i katastrofalno da porastu. Nivo mora je nekada bio stotinama metara niži. Pre 10.000 godina nivo mora je porastao za oko 90 metara kada se rastopilo mnogo leda širom sveta. Na 90 metara niže mogli ste da vidite promenu u steni gde je nekada bila kopno i pretvorio u more - napisao je Brenson u blogu na sajtu "Virgina".

Milijarder je tu scenu opisao kao jedan od "najoštrijih podsetnika na opasnost od klimatskih promena" koje je ikada video.

(Kurir.rs/B92)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja