POLEMIKA ZBOG RUSKOG PILOTA KOJI JE PRESREO DRON! Kirbi: On je idiot! Zaharova: Džone, kontrolišite se, biće još težih trenutaka!
Foto: Shutterstock

POLEMIKA ZBOG RUSKOG PILOTA KOJI JE PRESREO DRON! Kirbi: On je idiot! Zaharova: Džone, kontrolišite se, biće još težih trenutaka!

Planeta -

Koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi nazvao je ruskog pilota koji je presreo američki dron iznad Crnog mora idiotom.

Na njegov komentar usledilo je pitanje portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, kako zovu Bajdenovog sina.

Odluka Moskve da nagradi pilote lovaca Su-27 za presretanje američkog drona MK-9 "riper" uvredila je Vašington, rekao je Kirbi na brifingu.

"Nečuveno! Nije mi jasno zašto su nagradu za hrabrost dodelili nekome ko je, u najgorem slučaju, zlonamerno izložio sebe i američku imovinu velikom riziku. U najboljem slučaju, on je idiot", rekao je on.

Zaharova mu je poručila da smiri svoje emocije.

"Džone, razumem Vašu uznemirenost, dron je izgubljen, ne možete da nađete olupinu, ali kontrolišite se, biće još mnogo mnogo težih trenutaka, treba da pazite na svoje živce", napisala je Zaharova na Telegramu.

dron, obaranje, crno more
foto: Foto: Printscreen Twitter

Međutim, kako je napisala, nije mogla a da ne pita kako onda na Savetu nacionalne bezbednosti Kirbi i njegove kolege zovu Hantera Bajdena.

Ruska ambasada u SAD: Kukavičluk i bezobrazluk

Ni ruska ambasada nije ostala ravnodušna na reči američkog zvaničnika koji je, kako se navodi u saopštenju, sebi dozvolio uvredljive opaske na račun ruskih vojnih pilota koji su pokazali herojstvo u sprečavanju prodora američkog izviđačkog drona u vazdušni prostor kod Krima.

Rusko diplomatsko predstavništvo konstatovalo je da bezobrazluk i huliganske navike karakterišu predstavnike Bele kuće.

Džon Kirbi, Marija Zaharova
foto: AP Alexander Zemlianichenko, EPA Bonnie Cash Pool

"Ovo je kukavičluk – vređati oficire ruske vojske, kao zvaničnik i čovek u uniformi od kog se očekuje da poštuje oficirsku čast i dostojanstvo. Pritom, davati takve komentare na sigurnom odstojanju, hiljadama kilometara od mesta gde se, zahvaljujući ratnim huškačima iz Bele kuće, već 9 godina proliva krv civilnog stanovništva", navodi se u saopštenju ambasade.

Kada nema kontraargumenata, nastupaju kritike na ličnoj osnovi, zaključuje ambasada i dodaje da je ovaj marketinški potez besmislen.

"Zločinačka politika SAD u Ukrajini, zbog nedostatka bilo kakve podrške američkog naroda, odlučila je da pojača ovakvo neoprostivo ponašanje? Takav PR potez nema mnogo smisla", navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/RT Balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track