"NA ISTOKU SE PRIPREMA MNOGO VEĆI RAT NEGO U EVROPI!" Samardžija: Amerika se ne plaši Rusije, ZBOG OVOGA SE NE SPAVA U VAŠINGTONU
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

KURIR TV

"NA ISTOKU SE PRIPREMA MNOGO VEĆI RAT NEGO U EVROPI!" Samardžija: Amerika se ne plaši Rusije, ZBOG OVOGA SE NE SPAVA U VAŠINGTONU

Planeta -

Borbe na ukrajinskom frontu se nastavljaju, a ukrajinske vlasti saopštile su da je u nekoliko ruskih napada dronovima stradalo najmanje sedmoro ljudi.

S druge strane, tenzije u EU se ne smiruju nakon najave Velike Britanije da će isporučiti granate sa osiromašenim uranijumom Ukrajini.

Ukoliko se London odluči na ovaj korak, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da Rusija može da isporuči Belorusiji municiju sa pravim uranijumom.

Ukrajin, Rat, Rusija
foto: kurir tv

Dakle, mir se očigledno ne nazire, a činjenica je da nijedna od učesnica sukoba nije ni blizu ispunjena svojih ciljeva - a to je osvajanje ili oslobađanje ukrajinskih teritorija.

Povodom trenutne situacije, ali i podela u ratu gost jutarnjeg programa na Kurir televiziji je novinar, nekadašnji dopisnik dnevnog lista "Politika" iz Moskve, Slobodan Samardžija.

Samardžija je komentarisao kome ide u prilog prolongiranje rata, odnosno kome u prilog ide da situacija nema epilog.

- Rat će se voditi sve dok bude finansijskog profita. NATO i EU se ne bi upustile u to da nemaju određenu korist. To Amerika radi samim tim što staro naoružanje šalje u Ukrajinu, a kupuje novo. Trenutno stanje rata uopšte nije kao ono kada je sukob počeo, sve je otišlo u nekom drugom pravcu. Praktično je postalo sukobljavanje dva sveta. To smo mogli da vidimo sa ovonedeljnom posetom Đinpinga Moskvi, uočili smo da su se totalno razdvojile zapadne i istočne strane - započeo je Samardžija, pa nastavio i rekao da će se Evropa baciti na druge prostore:

- Uskoro će se pojaviti situacija, odnosno već se dogodilo da se Evropa i Istok bace na neke druge prostore jer je Ukrajina samo jedan deo svega toga. To su arapske zemlje, Afrika i Južna Amerika. Dakle taj rat, odnosno borba između uticaja, se širi i sigurno će potrajati izvesno vreme.

01:01

NA ISTOKU SE PRIPREMA MNOGO VEĆI RAT NEGO U EVROPI! Samardžija: Amerika se ne plaši sukoba u Evropi, OVO JOJ JE NAJVEĆI STRAH!

Samardžija je otkrio specifčnost Rusije i Kine, ali i to da su se faktički podelili, odnosno da se ne mešaju u poslove:

- Ono što je specifično u kontaktima Rusija i Kine je to što su jasno odredili svoje interesne sfere, a očigledno nemaju nameru da se mešaju jedni drugima u posao. Tome smo i svedočili nedavno kada je Kina obezbedila mir između Irana i Suadijske Arabije, a za to vreme je Rusija održala samit afričkih zemalja u Moskvi i to u momentu posete Sija. Samim tim jer se ne mešaju u posao, to znači da međusobni odnosi ne mogu da im se naruše.

Potom je komentarisao posetu japanskog premijera Ukrajini, odnosno situaciju kada su dve azijske zemlje posetile dve sukobljene strane.

- Japanski zvaničnik je bio u poseti Kijevu više iz moralnog razloga, odnosno da u vidu podrške pomogne Ukrajini. Nisu oni razgovarali o isporuci oružija ili sličnom, već samo da pruže podršku, pogotovo jer Amerika i Japan deluju sihronizovano. Samim tim, jedna od obaveza svake od zemlje Zapada je da učini ono što je moguće. Doduše, na dalekom Istoku se stvari mnogo više kuvaju nego ovde. Tamo se priprema mnogo veći rat nego što bi mogao da bude u Evropi. Ne u pravom smislu priprema, već se po nagomilavanju naoružanja i stvaranju baza vidi da će tamo biti glavno suprostavljanje. To je ono čega se Amerika najviše plaši, odnosno rata sa Kinom. Amerika se ne plaši dešavanja u Evropi, već kao najveću opasnost vidi Kinu, baš zbog toga su im bitni dobri odnosi sa Japanom - rekao je Samardžija.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track