KIMOV RAKETNI ARSENAL: Testirani STRELA-1 I STRELA -2 za udar po Amerikancima! Nose nuklearnu bojevu glavu domet do 1.800 km
Foto: Printscreen/Twitter

objavljen snimak iz severne koreje

KIMOV RAKETNI ARSENAL: Testirani STRELA-1 I STRELA -2 za udar po Amerikancima! Nose nuklearnu bojevu glavu domet do 1.800 km

Planeta -

Četiri krstareće rakete ispaljene iz lansera pogodile su mete u Japanskom moru blizu obale. Četiri krastareća projektila prevalila su put dva u rastojanju od 1.500 i dva od 1.800 km, saopštila je Severnokorejska državna novinska agencija.

Ova medijska kuća objavila je snimak na kome se vidi trenutak lansiranja, leta i pogotka rakete u cilj.

Kako je saopštio Pjongjang ove krstareće rakete imače nukelarnu sposobnost i da je razvoj krstarećih raketa neophodan kako bi se ta zemlja narodne demokratije suprostavila "nepromišljenim vojnim provokacijama" koje eskaliraju američke i južnokorejske vlasti.

Severna Koreja je četvrta zemlja posle SAD, Rusije i Irana koja u svom naoružanju ima krstareće rakete dugog dometa preko 1.000 km. U pitanju su dve verzije HVASAL-1 (Strela- 1) i HVASAL-2 (Strela-2) dometa 1.500 i 1.800 km.

Testiranje je obavljeno od strane Generalnog biroa za rakete, a lansiranje je izvedeno sa plaže Kim Džong Una u Majonu blizu Hamhunga, gde su i prošli put izvedeni raketni testovi odakle su pogođeni ciljevi u Istočnom moru.

Severna Koreja je poslednji put rakete HVASAL-2 testirala krajem februara, ali sa podmornice, ali je za sada nepoznat tip projektila.

Ono što je zasad poznato o ovim raketama jeste da imaju kalibar 600 mm.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track