PUTIN SMENIO "KOLJAČA": Jedinice generala Muradova trpele STRAVIČNE gubitke, jednu za drugom ih je slao U SMRT
Foto: Printscreen Twitter

smena komandanta grupe trupa istok

PUTIN SMENIO "KOLJAČA": Jedinice generala Muradova trpele STRAVIČNE gubitke, jednu za drugom ih je slao U SMRT

Planeta -

General-pukovnik Oružanih snaga Rusije Rustam Muradov navodno je smenjen sa mesta komandanta grupe ruskih trupa „Istok“ u Ukrajini. On je bio je kritikovan čak i od strane nekih ruskih „lidera javnog mnjenja“ zbog velikih gubitaka među vojnicima tokom neuspešnih ofanzivnih operacija, posebno u pravcu Vugledara, prenosi ukrajinski portal Obozrevatel.

Vest da je Muradov smenjen pojavila se u mnogim publikacijama 26. marta. Zvanični predstavnici Rusije još nisu potvrdili kadrovske promene. Treba napomenuti da ovaj visokorangirani oficir nosi titulu „heroja“ Ruske Federacije (od 2017.), a od 28. februara 2022. je pod sankcijama u Evropskoj uniji i nizu drugih zapadnih zemalja.

Pedesetogodišnjeg general-pukovnika na društveniim mrežama su često nazivali „koljačem“, jer su jedinice pod njegovim rukovodstvom pretrpele velike gubitke u ljudstvu i opremi. Poslednji neuspeh visokog profila bio je poraz kod Vugledara, gde su dve elitne brigade marinaca i više od 100 komada tehnike gotovo potpuno uništene.

Ruska vojska je po naređenju Muradova krenula u prostor zatrpan minama (to je potvrdio i predstavnik ukrajinskih branilaca Tavrijskog regiona Aleksij Dmitraškovski).

Takođe je uključen u neuspelu operaciju ruskih marinaca u blizini Pavlivke, u oblasti Donjecka. Tu su stradale stotine vojnika.

Muradova su posebno kritikovali Vagnerovci. Jedan od nezvaničnih Telegram kanala PMC-a naveo je da general sedeći u štabu, baca kolone jednu za drugom na klanje.

Drug izvor je o Muradovu pisao ovako: „General uništava ljude i opremu u pravcu Ugledara bez ikakvih ograničenja, ali nije da nisu mogli da napreduju. Čak nisu ni normalno stupili u borbu, ili su poginuli svaki put tokom marša, ili su se sami provozali kroz minska polja“.

(Kurir.rs/Obozrevatel)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track