VOLGOGRAD ĆE OPET BITI STALJINGRAD? Veterani pokrenuli inicijativu, u toku ispitivanje javnog mnenja, sledi odluka o referendumu
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

vraćanje slavnog imena

VOLGOGRAD ĆE OPET BITI STALJINGRAD? Veterani pokrenuli inicijativu, u toku ispitivanje javnog mnenja, sledi odluka o referendumu

Planeta -

Inicijativne grupe su u ponedeljak počele da proučavaju javno mnjenje o preimenovanju Volgograda u Staljingrad. Prema rezultatima anketa, do sledeće nedelje biće doneta odluka o tome da li će biti održan referendum, rekao je Aleksandar Strukov, kopredsednik Javnog saveta za proučavanje mišljenja stanovništva o vraćanju istorijskog imena gradu, predsednik Gradsko veće veterana Volgograda, rečeno je TASS-u.

"Od danas će inicijativne grupe raditi u okruzima grada Volgograda- da proučavaju javno mnjenje. Danas imamo jedan okrug - Džeržinski. Sutra će grupe raditi u tri okruga. I tako do kraja nedelje“, rekao je sagovornik agencije, napominjući da će do sledeće nedelje biti doneta odluka da li će se referendum održati ili ne.

Staljingrad
foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

On je dodao da će studija javnog mnjenja o preimenovanju grada biti održana u formatu sastanaka sa javnim organizacijama. Dakle, za ponedeljak je planiran sastanak više od 100 ljudi.

Ranije su veterani Volgograda pokrenuli inicijativu da vrate istorijsko ime gradu heroju. U odgovoru na njihov zahtev, guverner Volgogradske oblasti Andrej Bočarov najavio je stvaranje javnog saveta za preliminarnu studiju mišljenja stanovništva o preimenovanju grada u Staljingrad. Rečeno je da će po rezultatima rada Saveta biti usvojeno pitanje iznošenja tog pitanja na referendum.

(Kurir.rs/TASS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track