"KINA JE U POSLEDNJE 3 DECENIJE NAJVIŠE KORISTILA SVETSKI MIR!" Eksperti: Bez obzira što ne žele da Rusija padne, URADIĆE OVO
Foto: Shutterstock

KURIR TV

"KINA JE U POSLEDNJE 3 DECENIJE NAJVIŠE KORISTILA SVETSKI MIR!" Eksperti: Bez obzira što ne žele da Rusija padne, URADIĆE OVO

Planeta -

Sad je jasno da sukob u Ukrajini neće biti ni kratak, ni jednostavan, niti da će svet posle njega biti isti kao 2019. godine.

Rat u Ukrajini je svetsko-istorijski događaj, završni čin posthladnoratovskog perioda i početak nove geopolitičke podele. Iako se kraj ne nazire, mirovni pregovori nisu ni u najavi, postoje različite krajnje opcije poput novog hladnog rata ili proširenje sukoba koji uključuje Sjedinjene Države, Rusiju i Kinu, do zamrznutog sukoba u Ukrajini, ili rešenje u kojem Rusija postaje deo revidirane evropske bezbednosne arhitekture.

Iako su velike sile i centri moći nosioci globalnih ekonomskih i političkih tokova koji određuju sudbinu malih zemalja, tendencije promena u svetskom sistemu koje se dešavaju u sadašnjim uslovima, odrediće i moguće pozicije naše zemlje u složenim geopolitičkim odnosima.

Duško Lopandić, nekadašnji diplomata, stručnjak za međunarodne odnose i profesor evropskog prava i prof. dr Miroslav Bjegović, stručnjak za terorizam i organizovani Kriminal gostovali su u emisiji Usijanje gde su se dotakli geopolitičke scene.

- Mislim da su ovom posetom Kinezi dali signal SAD-u da svojim odnosem šalju Kinu i Rusiju u zagrljaj. Prvenstveno Rusija i Kina u tom slučaju moraju biti upućene jedno na drugu. Ova poseta će mnogo značiti po pitanju vojne saradnje, ali i ekonosmke. Što se tiče vojnog plana, radi se o dve nuklearne sile - istakao je Bjegović.

Kurir televizjia
foto: Kurir Televizija

- Za razliku od Rusije, koja je ovim ratom promenila način komunikacije prema velikim silama, ipak nije način rešavanja problema ratom. Mislim da Kina, za razliku od Rusije želi da održi jednu svetsku stabilnost jer je Kina u poslednje 3 decenije najviše koristila svetski mir. Mislim da će Kina, bez obrzira što je njihov interes da održe Rusiju i da ne dođe do njihovog poraza, održati svetsku ravnotežu - rekao je Lopandić.

06:32

KINA JE U POSLEDNJE 3 DECENIJE NAJVIŠE KORISTILA SVETSKI MIR! Eksperti: Bez obzira što ne žele da Rusija padne URADIĆE OVO

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track