PRVI BRITANSKI TENKOVI ČELINDŽER 2 STIGLI U UKRAJINU: Reznikov se provozao i najavio skori ulazak u borbu! VIDEO
Foto: Printscreen

IZAZIVAČ NA BOJNOM POLJU

PRVI BRITANSKI TENKOVI ČELINDŽER 2 STIGLI U UKRAJINU: Reznikov se provozao i najavio skori ulazak u borbu! VIDEO

Planeta -

Ukrajinski ministar odbrane Olksej Reznikov objavio se snimak na kome se vide tri tenka Čelindžer 2 koja je Velika Britanija donirala toj zemlji za rat protiv ruskih tenkova.

Reznikov se provozao tim tenkom, a u pozadini se vide i drugi oklopnjaci koji su stigli u okviru vojne pomoći Zapada ukrajinskoj vojsci.

Reznikov je najavio da će Ukrajina dobiti još 10 tenkova Čelindžer 2 sa čime će se ukupan broj tenova povećati na 14 i omogućiti da bude formirana jedna tenkovska četa.

"Bilo je zadovoljstvo provozati prvi ukrajinski Challenger 2 MBT. Ovakvi tenkovi, koje je isporučila Velika Britanija, nedavno su stigli i u našu zemlju. Ove fantastične mašine će uskoro započeti svoje borbene misije" , napisao je Reznikov.

Čelindžer 2, Ukrajina, tenkovi, Oleksej Reznikov
foto: Printscreen Twitter

Čelindžer 2

Tenk je razvijan u periodu od 1984-1988 godine kao modernizacija tenka Čelindžer 1. Dugotrajno testiranje je završeno je sredinom 1990- tih i tenk je 1998 ušao u operativno naoružanje britanske vojske pod imenom Čelindžer 2. Smatraju ga tenkom treće posleratne generacije i smatra se jednim od najkavlitetnijih tenkova.

Vozač tenka nalazi se napred, borbeno odeljenje koji čine komandir i nišandžija i poslužilac se nalazi na sredini, a motorno-transmisiono odeljenje pozadi. Tenk ima osnovnu masu 62,5 tona, sa dodatnim oklopom ona se penje na čak 66 tona zbog čega spada u najteže tenkove na svetu.

Tenk ima top kalibra 120 mm sa izolučenom cevi L30E4. Tenkovska cev izrađena je od legiranog čelika i hromirana iznutra. Zatvrač cevi je klizni i dvodelni. Cev ima barutnu komoru, puni se ručno, a kupolom i topom se upravlja električno. Za tenk je razvijeno nekoliko projektila: potkalibarni, pacirni protivoklopni, razorni protivoklopni i projektil sa plasičnim eskplozivom. Tenk poseduje i projektile sa jezgrom od osiromašenog uranijuma CHARM-1 CHARM -3 koji probijaju svaki oklop na daljinama do 2.000 m. Borebni komplet na tenku je 56 projektila.

Pomoćno naoružanje su dva mitraljeza kalibra 7,62 mm. Na krovu kupole sa svak strane ugrađeni su bacači dimnih kutija 2×5. Tenk ima jedinstveni balistički računar MILSTD 1553 koji povezuje sistem naoružanja i pogon tenka. Sistem za upravljanje vatrom EFCS 600 je jednostavan za rukovanje, troši malu količinu energije. Stabilisan u obe ravni i sastoji se od ekeltričnih uređaja za upravljanje kupolom i topom, elektrobalističkog ralunara CDC. Nišanska sprava je panoramska dnevno-noćna stabilisana u obe ravni. Termovizija povezana sa monitorom kod komandira. U noćno modu moguće merenje laserom. Nišanska sprava omogućava komandiru otirkvanje ciljeva kad tenk stoji na daljinama od 2.200 do 4.000 m a u pokretu 1.500 m. Tenk pokreće 12-cilndrični četvorotaktni turboprehranjivani dizel motor Perkins CV12TC, maksimalne snage 860kW. Autonomija kretAnja je 650 km brzina 56 km/h.

Tenk ima oklopnu zaštitu 1.000 mm homogenog čeličnog oklopa. Osnovni oklop napravljen je od zavarenih pancirnih ploča sa kompozitom od Čobahama. Napred je postavljen višeslojni oklop. Dodatnu čini i ERA. Tenk poseduje i NHB zaštitu, protivpožarni aparat, klima uređaj za hlađenje i grejanje, bacaće dimnih kutija-

Posada broji 4 člana. Dužina tenka je 8,3 m, Visina 2,5 m.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track