ŽESTOKI OKRŠAJI SA POLICIJOM U FRANCUSKOJ! Predsednik saveza Srba: Kao da je ratno stanje! Jedan protestant u ŽIVOTNOJ opsnosti
Foto: Kurir TV, Printscreen Twitter

PROTESTI

ŽESTOKI OKRŠAJI SA POLICIJOM U FRANCUSKOJ! Predsednik saveza Srba: Kao da je ratno stanje! Jedan protestant u ŽIVOTNOJ opsnosti

Planeta -

Vlada Francuske i sindikati upozoravaju na rizik od „haosa“ na protestima, koji su najavljeni za danas. To će biti deseti dan demonstracija protiv reforme penzionog sistema u Francuskoj, pošto je nasilja bilo na prethodnim protestima.

O tome šta se događa na ulicama Francuske govorio je Đuro Ćetković, predsednik saveza Srba Francuske koji se preko vibera uključio u jutarnji prgram Kurir Televizije.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Vlada pokušava da gura taj zakon o penzionoj reformi na silu. Niko ne pristaje da radi dve godine duže umesto da uživa u penziji - rekao je Ćetković.

Smatra da previše nasilni protesti mogu imati kontra efekat:

- Žuti prsluci kad su se pojavili to je bio pokret koji je bio protiv sistema. Oni su se ugasili kad su počeli da budu jako nasilni. To rušenje grada odgovara vladi jer se oni onda pojavljuju kao zaštitnici reda i mira. Ne pričaju o samom zakonu nego govore o neophodnosti .

Predsednik Makron, kako kaže, nema ubedljivu podršku građana, zbog čega će biti prinuđen na saradnju sa desnicom ili levicom.

Emanuel Makron
foto: EPA-EFE/STEFANO RELLANDINI / POOL MAXPPP OUT

- Predsednik Makron nema većinu u parlamentu. On je stavio u svom programu tačku da će izvesti reformu penzionog zakona, ali Francuzi kažu: "Mi nismo glasali za njega nego protiv Marin Lepen". Celo društvo se sakupi da se bori protiv ultradesnice. Makron je dakle izabran, ne zato što su glasali za njegov program nego da bi stali na put Marin Lepen. Makron bi morao da sarađuje ili sa levicom ili sa desnicom, ako želi da se održi - kaže Ćetković.

A prilikom jednog okršaja sa policijom, kada su se građani okupili kako bi protestovali protiv izgradnje bazene, neki protestanti su zadobili teške povrede:

- Ima tri protestanta u jako teškom sanju, a jednom je život u opasnosti. To je, bila bitka za vodu. Policajci su čuvali jedan bazen iz kojeg bi se leti vadila voda i punilo veštačko jezero. Građani okolnih sela su protiv tog jezera. Bilo je jako puno policije, kao da je ratno stanje.

06:01

ŽESTOKI OKRŠAJI SA POLICIJOM U FRANCUSKOJ! Predsednik saveza Srba: Kao da je ratno stanje! Jedan protestant u ŽIVOTNOJ opsnosti

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track