"NEMIRI U NEMAČKOJ I FRANCUSKOJ NEMAJU VEZE SA RATOM U UKRAJINI?" Analitičari objasnili koji problem muči Evropu već 20 godina
Foto: EPA/Ronald Wittek, Kurir TV

protesti u evropi

"NEMIRI U NEMAČKOJ I FRANCUSKOJ NEMAJU VEZE SA RATOM U UKRAJINI?" Analitičari objasnili koji problem muči Evropu već 20 godina

Planeta -

Nemačka u blokadi, Francuska u plamenu, Evropa u strepnji. Posrnula ekonomija najvećih svetskih sila dovela je do buđenja socijalnih pokreta koji ovih dana organizuju proteste širom planete.

I dok se svi manje - više slažu oko porekla ovih problema, rešenje je potpuno druga stvar. Ima li nade za mirno rešenje problema koji muče ovih dana ljude čak i u najrazvijenijim zemljama. Na pitanje šta ovo znači za našu zemlju i građane odgovarali su gosti emisije Puls Srbije na Kurir TV prof. dr Vladimir Vuletić i prof. dr Zoran Stojiljković.

puls
foto: Kurir televizija

- Ujedinjenost nije nešto što je ciljano niti postoji jasan plan. Ja bih rekao da su ovi protesti reakcija na određeno stanje i to stvara problem, jer ne vidim ni jednu svesnu, organizovanu ideju. Ovo što se dešava nije od juče i nije vezano za sukob u Ukrajini. U poslednjih 20 godina mlađe generacije žive lošije od svojih roditelja. To smo videli posebno 2008. Evropa je izašla iz recesije, ali problem ipak nije rešen. Ne vidim da se u Evropi budi neki pokret sa jasnim ciljevima, već je reč o izražavanju nezadovoljstva - rekao je Vuletić.

Stojiljković smatra da je u toku velika globalna preraspodela.

- Slažem se da je ovo što se događa u Nemačkoj i Francuskoj posledica problema starijeg od rata u Ukrajini. Mnogo ranije je započela velika globalna preraspodela. Da ne govorim o tim mega promenama poput klimatskih promena ili o problemu rada koji se menja zbog automatizacije i robotizacije. Da ne govorimo ni o ovim velikim ratovima. Stvari su se radikalno promenile. Na delu je stagniranje uz inflaciju - rekao je Stojiljković i dodao da bi u Evropi moglo doći do pada plata i dohodaka.

puls
foto: Kurir televizija

Vuletić je podsetio da je razvijenost velikih evropskih zemalja u velikoj meri bila posledica eksploatacije zemalja trećeg sveta.

- Kada govorimo o uzrocima svega što se dešava treba otvoreno reći da je razvijenost Nemačke i Francuske bila posledica eksploatacije trećeg sveta. Dok ste imali tu situaciju kada industrijski razvijene zemlje su mogle da vrše i vršile su eksploataciju situacija je bila drugačija. Kad toga više nema, vi imate preraspodelu u okviru samih tih društvava. Sada se otima i od svojih građana - konstatovao je Vuletić.

05:12

NEMIRI U NEMAČKOJ I FRANCUSKOJ NEMAJU VEZE SA RATOM U UKRAJINI? Analitičari objasnili koji problem muči Evropu već 20 godina

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track