KATALONSKA SEPARATISKTINJA KARLA PONSANTI UHAPŠENA PO POVRATKU U BARSELONU: Puštena posle 5 sati sedenja u policiji!
Foto: EPA Toni Albir

vratila se zbog lokalnih izbora

KATALONSKA SEPARATISKTINJA KARLA PONSANTI UHAPŠENA PO POVRATKU U BARSELONU: Puštena posle 5 sati sedenja u policiji!

Planeta -

U Barseloni je policija uhapsila evroposlanicu i katalonsku separatistku Klaru Ponsati, koja se nakon pet godina vratila u Španiju. Puštena je posle pet sati, prenose španski mediji.

Ponsati je na Tviteru objavio sliku njenog hapšenja, rekavši da ju je katalonska autonomna policija uhapsila nezakonito. Iz inostranstva se na Tviteru oglasio i bivši lider katalonske regionalne vlade Karles Puđdemon, koji je hapšenje nazvao nezakonitim i rekao da je zakon u Španiji podređen, prenosi nemačka novinska agencija DPA.

Clara Ponsati, Klara Ponsati
foto: EPA Toni Albir

Neki španski mediji pretpostavljaju da se Ponsati vratio u Španiju zbog predstojećih lokalnih izbora, koji će biti održani krajem maja.

Vrhovni sud Španije izdao je nalog za hapšenje 66-godišnje parlamentarke zbog njene uloge na referendumu o nezavisnosti Katalonije u oktobru 2017.

Katalonska regionalna vlada održala je referendum o otcjepljenju prije šest godina, ali ga je Madrid proglasio nezakonitim. Tadašnji šef regionalne vlade Pudždemon i neki od njegovih saradnika, uključujući Ponsatija, pobegli su u inostranstvo nakon intervencije policije. Ostali separatisti su osuđeni na duge zatvorske kazne, ali su kasnije pomilovani 2021.

Clara Ponsati, Klara Ponsati
foto: EPA Toni Albir

Prema reformama sadašnje vlade Pedra Sančeza, Ponsata ne čeka zatvor zbog svojih političkih aktivnosti, ali mora da se pojavi pred Vrhovnim sudom 24. aprila.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track