"ZELENSKI VODI PSIHOLOŠKU OPERACIJU PROTIV RUSIJE!" Stručnjaci analiziraju: Ovo se dogodilo u avgustu, PRIPREMAJU BORBENA DEJSTVA!
Foto: Shutterstock, Printscreen/Kurir TV

KURIR TV

"ZELENSKI VODI PSIHOLOŠKU OPERACIJU PROTIV RUSIJE!" Stručnjaci analiziraju: Ovo se dogodilo u avgustu, PRIPREMAJU BORBENA DEJSTVA!

Planeta -

Zelenski vodi psihološku operaciju protiv Rusije ovakvim izjavama kako bi izvršio informacionu pripremu borbenog dejstva

Poruke ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog mogle bi da naprave zaokret u ratu.

Naime, Zelenski je izjavio da će gubitak Bahmuta biti prvenstveno politički poraz za Kijev i da će uticati na raspoloženje ukrajinskih vojnika, što bi moglo da dovede do opšteg poraza Ukrajine u ovom sukobu.

Čelindžer 2, Ukrajina, tenkovi, Oleksej Reznikov
foto: Printscreen

- Gubitak Bahmuta neće značiti samo politički poraz, već bi mogao da dovede do našeg opšteg poraza. Zatim, uslediće pritisci od naroda i od međunarodne zajednice da napravim kompromis sa Rusijom - rekao je Zelenski za Asošiejted pres.

On je naveo da bi želeo da razgovara sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i da bi ga rado video u Kijevu.

O svim okolnostima rata u Ukrajini, ali i potencijalima za mir govore gosti "Usijanja" Božidar Forca, general-major u penziji i Darko Obradović, Centar za stratešku analizu.

Forca je rekao da Bahmut nema strateški značaj i da su izjave Zelenskog bile usmerene Zapadu:

Volodimir Zelenski, Severni tok
foto: Printscreen Oborzevatel, SWEDISH COAST GUARD HANDOUT

- Obraćanje predsednika koji je u ratu ne može da bude slučajno. Govori i Putina i Zelenskog su upućene sopstvenom narodu, ali i Međunarodnoj zajednici. Obraćanje ukrajinskog predsednika nije nikakav kompromis, već je njegovim rečima data preuveličana dimenzija oko Bahmuta. Ako posmatramo realno, Bahmut nema naročit strategijski značaj i Rusi će ga, verovatno, osvojiti za koji dan. Izjave Zelenskog su usmerene Zapadu da pojača pomoć, više nego što bi zapravo pad Bahmuta okončao rat, odnosno napravio da Ukrajina izgubi rat.

Nakon toga, Obradović je dodao da Bahmut ima politički značaj, pa je rekao da su izlaganja Zelenskog varka pred kontraofanzivu.

01:12

IZJAVE ZELENSKOG SU VARKA ZA PRIPREMU KONTRAOFANZIVE! Stručnjaci analiziraju: Ovo se dogodilo prošle godine, SPREMA SE NAPAD!

- Sedam meseci se Rusija davi u naselju veličine Ljiga. Zelenski je u intervjuu jasno rekao da bi Putin prodao osvajanje Bahmuta svojoj javnosti i da bi to značilo poljuljani moral u političkom smislu. Bahmut nema strateški ni taktički značaj, ali ima politički. Smatram da je ovo varka za kontraofanzivu. Podestimo, u avgustu prošle godine, Ukrajinci su se ućutali, nije bilo mnogo najava i onda je došlo do te kontraofanzive. Sada mi se nešto slično javlja. Zelenski vodi psihološku operaciju protiv Rusije ovakvim izjavama kako bi izvršio informacionu pripremu borbenog dejstva - rekao je Obradović.

Forca je rekao da Rusija ne može izgubiti rat u vojnom smislu:

- Nemojte se zavaravati, Rusije ne može vojno da izgubi ovaj rat. Nema tog naoružanja koje je Ukrajina dobila, a da može parirati oružju koje ima Rusija. Doduše, sukob oko pomenutih oblasti traje toliko jer je Rusija premali broj snaga odvela na front. Međutim, svakako da ne bi trebalo zanemariti podršku koju Ukrajina ima od Zapada, i to u svakom smislu.

Rusija, Ukraina
foto: Shutterstock

Obradović je rekao da druga svetska vojna sila ne može pobediti drugu najsiromašniju državu, kao i da za to ne postoji opravdanje.

- Amerikanci su za dve nedelje osvojili Bagdad, početak i kraj priče. Druga svetska vojna sila ne može na graničnu državu, drugu najsiromašniju državu sveta, da reši. To je strukturalan ozbiljan nedostatak. Ne postoji opravdanje za fijasko koji je Rusija doživela. Ne mogu da budem ciničan pa da kažem da su mislili da će se svi uplašiti kada vide ruske trupe. Samo je pitanje vremena kako će se ovo odvijati, kao i sanckije koje dave Putina.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track