"ZELENSKI JE TREBALO DA POVUČE LJUDE IZ BAHMUTA" Mlakar otkriva ko ZAISTA komanduje borbama: TO NISU NI VOJSKA, NI VAGNEROVCI!
Foto: Kurir Televizija, AP

RAT ISCRPLJIVANJA

"ZELENSKI JE TREBALO DA POVUČE LJUDE IZ BAHMUTA" Mlakar otkriva ko ZAISTA komanduje borbama: TO NISU NI VOJSKA, NI VAGNEROVCI!

Planeta -

Tokom većeg dela rata, ukrajinska vojska je bila podržana milijardama dolara municije i oružja iz zapadnih zemalja. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski još jednom je ponovio da mu je potrebna pomoć Amerike jer će u suprotnom-izgubiti rat.

Stanje na frontu u Ukrajini komentarisali su u jutarnjem programu Kurir televizijie Dragan Šormaz, predsednik Evroatlantskog saveta Srbije i Andrej Mlakar, urednik u Kuriru.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Pre mesec dana Pentagon je predlagao Ukrajini da povuče voijsku iz Bahmuta i da napravi novu liniju odbrane dok se ne isporuči novo naoružanje i dok se ne završi obuka. Ukrajina je to razmatrala, ali je na kraju ostala pri tome da ostanu u Bahmutu. Njihovo obrazloženje jeste da bi povlačenje iz Bahmuta iskoristila ruska propaganda i da bi moglo da dođe do smanjenja podrške Ukrajini na zapadu koja je trenutno jedinstvena - rekao je Šormaz i izrazio uverenje da za bojazan od smanjenja podrške Ukrajini nije bilo osnova:

- Ukrajina je Americi šesta rupa na svirali. Amerikance uopšte ne treba ubeđivati da je Rusija loš dečak u svakom sukobu. To je zasnovano na činjenicama još od hladnog rata. Nemoguće je promeniti takvo javno mnjenje. Pokušava sada Kina da se označi kao ozbiljan protivnik, ali Kina nema ozbiljnu ratnu tradiciju i mislim da je kada je reč o bezbednosti Rusija ipak ozbiljnija pretnja za Evroatlanski savez.

Mlakar je istakao da Bahmut sam po sebi nema toliki vojni značaj.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Bahmut sam po sebi ne znači ništa. Postao je poznat zahvaljujući medijima jer su obe vojske tamo koncentrisala jaka pojačanja. Ukrajinci su tu uleteli u zabludu. Zelenski je trebalo da naredi povlačenje vojske. Ruska taktika je iznurivanje i iscrpljivanje protivnika. Trebalo je da napusti Bahmut i prevuče vojsku preko reke Dnjepar, da je reorganizuje, opremi i obuči. On to sad praktično radi. I sad smo videli kakve probleme imaju - ističe Mlakar i dodaje:

- On sad kaže da mu treba dvadeset baterija. Svaka baterija ima 95 ljudi, a kada tome dodamo dve smene za svaku bateriju to je blizu 4.000 vojnika. Evropa nema više toliko vojnih kapaciteta, jedino Amerika može da pomogne. Ovo je rat isrpljivanja i glavno je pitanje ko će više da izdrži - ocenio je Mlakar.

01:13

RUSI IDU NA MRVLJENJE UKRAJINSKE VOJSKE! Mlakar otkriva ko ZAISTA komanduje borbenim dejstvima TO NISU REGULARNE VOJNE JEDINICE!

Dodao je da rat na ruskoj strani kontroliše ruska obaveštajna služba GRU.

- Ruska obaveštajna služba trenutno komanduje ratnim dejstvima na ruskoj strani. Borbu ne vode regularne ruske jedinice, nego se ubacuju isljučivo rezervisti koji su iz mornaričke pešadije, vazdušno-desantnih jedinica i td. Sve jedinice koje su podređene ruskoj obaveštajnoj službi GRU. Mi još uvek nemamo klasična borbena dejstva. Ovo je slično kao Staljingrad. Rusi idu na strategiju mrvljenja i slamanje ukrajinske vojske.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja