Najnovije vesti

UHAPŠENI PAKISTANCI OSUMNJIČENI ZA PLANIRANJE TERORISTIČKOG NAPADA U GRČKOJ: Motiv osumnjičenih bio je isključivo zarada
Foto: AP / Yorgos Karahalis

Detalji antiterorističke operacije

UHAPŠENI PAKISTANCI OSUMNJIČENI ZA PLANIRANJE TERORISTIČKOG NAPADA U GRČKOJ: Motiv osumnjičenih bio je isključivo zarada

Planeta

Grčki ministar civilne zaštite Takis Teodorikakos izneo je detalje povodom hapšenja dvojice Pakistanaca osumnjičenih za planiranje terorističkog napada na jevreski objekat u Grčkoj.

Operacija kodnog naziva "Hijakint" je sprovedena u veoma dobroj saradnji antiterorističke jedinice i policije, rekao je on i dodao da su uhapšeni Pakistanci Hajder (27) i Husein (29) "planirali da izvedu masakr koji je izbegnut zahvaljujući tome što su bili pod budnim okom grčkih vlasti".

U operaciji je učestvovala i izraelska obaveštajna služba Mosad.

Motiv osumnjičenih bio je isključio finansijske prirode. Tridesetogodišji "mozak operacije", Pakistanac koji je u Iranu ponudio im je 15.000 evra za svaku žrtvu, objasnio je on.

"Ne isključujem mogućnost novih hapšenja, ali sada ne mogu da iznosim detalje", rekao je.

Kako je tekao presretnut razgovor osumnjičenih

U dijalogu koji otkriva portal protothema.gr vidi se da je lider terorista iz Teherana takođe tražio fotografije i snimke napada koji bi Pakistanci izveli, a prva meta bio je jevrejski restoran koji delovao i kao sinagoga u Psiriju.

  • Pakistanac u Iranu: Dve, tri osobe odu u restoran i zapale restoran kad imaju priliku
  • Hajder u Grčkoj: Želim da budu vredni novca i da ih u tom trenutku bude barem 40 do 50 prisutnih na lokaciji ili okolini.
  • Pakistanac u Iranu: Treba obaviti posao tako da nemaju šansu, razumeš?
  • Hajder u Grčkoj: Biće tako, obećavam ti i poslaću ti fotografije i snimke svake pogođene osobe.

Iz do sada prikupljenih dokaza proističe da su uhapšeni pakistanski šiiti živeli u Sparti i na Zakintosu, kao i da su nalog o planiranom oružanom napadu primali od 30-godišnjeg Pakistanca iz Teherana koji je bio i vođa mreže.

Osumnjičeni tvrde da su ucenjivani

Posle hapšenja Hajder (27) prvo je rekao da je pristao da učestvuje u napadu, da bi onda tvrdio da se predomislio.

Ipak, nastavio je da razgovara sa "vođom" iz Teherana jer su ga navodno ucenjivali i plašio se da ne naude njegovoj porodici.

Međutim, tokom šifrovane komunikacije, koju su analitičari grčke obaveštajne službe uspeli da dekodiraju, čini se da su dvojica Pakistanaca razgovarala sa "vođom" i da ništa nije ukazivalo da su na bilo koji način oklevali ili se žalili na plan o ubistvu.

Dvojica osumnjičenih će u petak biti izvedeni pred istražnog sudiju.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja