META NAPADA BIO AERODROM: Izraelska avijacija izvela napad na sirijski Homs, pet vojnika povređeno
Foto: AP/Syrian Central Military Media

agresija

META NAPADA BIO AERODROM: Izraelska avijacija izvela napad na sirijski Homs, pet vojnika povređeno

Planeta -

U izraelskim udarima iz vazduha pogođeno je protekle noći nekoliko položaja u sirijskoj provinciji Homs i ranjena su petorica vojnika, javili su sirijski državni mediji.

Od početka ove godine Izrael je devet puta napao ciljeve u Siriji, kako navodi opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji koja nadgleda građanski rat.

Državna novinska agencija SANA je, pozivajući se na vojne izvore, javila da su ciljani položaji u gradu Homsu i okolini, te da je sirijska protivvazdušna odbrana presrela i oborila neke rakete.

- Naši sistemi protivvazdušne odbrane odbijaju izraelsku raketnu agresiju na centralni region (Homs) i obaraju neke od njih (rakete) - navodi izveštaja sirijske državne televizije Al-Ikbarija.

Opservatorija je navela da su gađani sirijski vojni i položaji milicija povezanih s Iranom, uključujući istraživački centar. Izrael nije odmah komentarisao te udare.

Izrael je mnogo puta napao ciljeve unutar područja u Siriji koje kontroliše vlada u Damasku, uključujući napade na aerodrom u tom gradu i u Alepu, ali retko preuzima odgovornost.

Ta zemlja je međutim potvrdila da gađa baze ekstremističkih organizacija povezanih s Iranom poput libanskog Hezbolaha koji je poslao hiljade boraca da se bore na strani snaga predsednika Sirije Bašara Asada.

U petak je u izraelskim udarima iz vazduha na predgrađa glavnog grada Sirije Damaska, ubijen iranski savetnik, javili su sirijski i iranski državni mediji.

Iranska državna televizija je javila u petak da je iranski vojni savetnik Milad Heidari ubijen, kako je navela u "zločinačkom udaru" Izraela.

Zbog izraelskog napada iz vazduha u martu oštećen je aerodrom u gradu Alepu na severu i bio je dva dana van upotrebe.

Aerodrom služi za isporuku pomoći posle smrtonosnog zemljotresa magnitude 7,8 koji je pogodio Siriju i Tursku 6. februara.

Pored aerodroma, Izrael gađa luke, ukazujući da je to u nastojanju da spreči isporuke iranskog oružja ekstremističkim organizacijama koje podržava Teheran, uključujući Hezbolah.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track