POTPUNO URUŠAVANJE MEĐUNARODNIH INSTITUCIJA: Ukrajina ŽESTOKO kritikovala rusko preuzimanje predsedavanja Savetom bezbednosti UN
Foto: EPA / PETER FOLEY

šamar u lice međunarodnoj zajednicI

POTPUNO URUŠAVANJE MEĐUNARODNIH INSTITUCIJA: Ukrajina ŽESTOKO kritikovala rusko preuzimanje predsedavanja Savetom bezbednosti UN

Planeta -

Ukrajina je oštro kritikovala rusko preuzimanje predsedavanja Savet bezbednosti UN za ovaj mesec, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako navodi RSE, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocenio je rusko predsedavanje u UN kao "apsurdnu i destruktivnu" vest i rekao da to dokazuje "potpuno urušavanje međunarodnih institucija”.

Zelenski je u obraćanju kasno sinoć izjavio da "odgovornima za teror" ne bi trebalo dozvoliti da predsedavaju međunarodnim telima.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba nazvao je rusko preuzimanje predsednika "šamarom u lice međunarodnoj zajednici".

Predsedavanje Savetu bezbednosti UN rotira se između 15 članica na mesečnom nivou. Rusija je jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je da će ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovati u sedište UN u Njujorku 24. aprila, gde će se održata debata o "novom svetskom poretku".

Baltičke zemlje pridružile su se Ukrajini i izrazile negodovanje zbog ruskog predsedavanja Savetu bezbednosti UN.

Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild izjavila je 30. marta da očekuje da će se Rusija ponašati "profesionalno" tokom svog predsedavanja. Takođe je upozorila da će SAD nastojati da "unaprede svoju kampanju protiv dezinformacija", koje su usmerene na Ukrajinu, SAD i njihove saveznike.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track