ZDRAVO, VAŠA ĆERKA JE SAD DEČAK: Rodna ideologija preplavila britanske škole, deci dozvoljeno da sama biraju pol RODITELJI U ŠOKU
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

problem u školskom sistemu

ZDRAVO, VAŠA ĆERKA JE SAD DEČAK: Rodna ideologija preplavila britanske škole, deci dozvoljeno da sama biraju pol RODITELJI U ŠOKU

Planeta -

Olivija je retko davala razloge za zabrinutost roditeljima. Natprosečna učenica i volela je prirodu, bila je, kaže njena majka, „bezbrižna i prilično tipična devojčica“.

Ali sve se promenilo kada je krenula u srednju školu. Odjednom se život zakomplikovao. Pridružila se što većem broju školskih klubova i društava, uključujući, na podsticaj prijatelja, u LGBT diskusionu grupu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA-EFE/ANDY RAIN

U razmaku od nekoliko meseci, Olivija, koje nije njeno pravo ime, svečano je objavila roditeljima da je prvo lezbejka, zatim nebinarna, a zatim dečak.

Olivijini roditelji su bili snishodljivo tolerantni, misleći da će je to "proći". Na kraju krajeva, imala je samo 12 godina.

Ali onda je počela da se samopovređuje, što je rezultat maltretiranja, kaže njena majka, jer je više volela da ima kratku kosu i nije želela da joj „duga kosa stane na put“.

Njeni uznemireni roditelji su se tada našli nemoćni da spreče učitelje da pristanu da nazovu Oliviju njenim novim imenom, zajedno sa muškim zamenicama.

Kada je napunila 14 godina, Olivija je bila u očaju i – kaže njena majka u intervjuu za The Mail on Sunday – skoro svakodnevno pretila samoubistvom.

Škola je zatim uputila devojčicu na Službu za mentalno zdravlje dece i adolescenata, a nije o tome obavestila roditelje, a to je učinila pod novim imenom.

Upravo je ova praksa navedena u zastrašujućem izveštaju, u kome zaključuje da je dobrobit dece u školama u opasnosti od teorije "rodnog identiteta".

Nastavnici dozvoljavaju učenicima da menjaju svoja imena i uniforme bez upozorenja roditelja ili stručnjaka. Prema izveštaju Policy Exchange, politika samoodređenja može značiti da roditelji saznaju da je njihovo dete prešlo u tranziciju ka drugom polu tek kada dobiju pismo, u kojem se navodi novo ime deteta i nove zamenice.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Majka u 40-im godinama sa juga Engleske otkrila je da je škola njene 13-godišnje ćerke dozvolila da on promeni pol bez njenog pristanka. O tome je obaveštena samo telefonksim pozivom dok je bila u kupovini.

„Bio je petak popodne i bila sam u Voterstounsu. Nazvao me je šef podrške učenicima i rekao: „Zdravo, samo da vas obavestim da sam naterao vašu ćerku da kontaktira svog učitelja i da je identifikovana kao muško, pa su tražili novo ime i zamenice".

Ovaj neočekivani razgovor ostavio je majku duboko zabrinutu. Većina srednjih škola koje je anketirao istraživački centar Policy Ecchange takođe podučava spornu teoriju da pojedinci imaju rodni identitet koji se može razlikovati od njihovog biološkog pola.

Međutim, škole kažu da su žrtve konfuzije oko transrodnih pitanja i da čekaju smernice za zaštitu od vlade.

Biće prekasno za Olivijine roditelje, međutim, zajedno sa mnogim drugima koje je intervjuisalo Ministarstvo nauke, a koji potvrđuju da su problemi rasprostranjeni koliko izveštaj sugeriše.

Za sada, Olivijini roditelji, koji žive na severozapadu Engleske, ostaju u košmarnoj borbi sa njenom školom, koja, protivno njihovim izričitim željama, sada koristi njeno novo ime na zvaničnim školskim dokumentima.

„Čak su to stavili i na formulare za školsko putovanje u inostranstvo, iako to nije u skladu sa njenim pasošem“, rekla je njena majka.

Ona je dodala: „Škola je pozvala i socijalnu službu jer je moja ćerka otišla kod njih i rekla da se ne oseća bezbedno kod kuće jer ne prihvatamo njen identitet i stalno govorimo da je devojčica. Od nas je zatraženo da potpišemo bezbednosni plan koji kaže da kao roditelji moramo da stvorimo bezbedan prostor za nju. Rečeno nam je da je ne smemo nazivati imenicama koje bi izazvali emocionalne nevolje. Ne možemo reći da je devojka jer je to etiketa. Rečeno nam je da ako ne potpišemo ovaj dokument, stvar bi se mogla preneti na službu zaštitu dece".

Majka dodaje da joj je rečeno da ako njena ćerka pokuša da se samopovredi ne sme da interveniše, već mora da pozove policiju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA-EFE/ANDY RAIN

„Dakle, sada smo u situaciji da kao roditelji nemamo prava da zaštitimo sopstvenu ćerku.“

Drugi pričaju slične priče. Jedna majka je rekla da joj je škola rekla da nema pravo glasa u vezi odluke svoje 13-godišnje ćerke da promeni pol jer je to „pravo deteta“.

Žena je, govoreći anonimno, rekla da je njena ćerka pretrpela maltretiranje kada je krenula u srednju školu i da je potražila utehu u LGBT klubu, gde je verovala da može da stekne prijatelje.

„Šest ili sedam nedelja nakon odlaska u klub iznenada je objavila da nije binarna i da menja ime“, rekla je njena majka.

U školi je objavljeno i detetu je dozvoljeno da pređe bez znanja i saglasnosti roditelja.

Majka je rekla da je škola promenila ime i zamenice njene ćerke u evidenciji, kao i da je koristila njen novi rodni identitet u pismima koja su poslata kući.

Kada je njena ćerka zahtevala da koristi zamenice 'oni/oni' u školi, majka kaže da je jedina osoba koju su nastavnici obavestili bio njen stariji brat.

Druga majka, 42, iz Londona, ispričala je kako je saznala da njenu ćerku (13) u njenoj školi za devojčice nazivaju muškim imenom kada su primili pismo 2020.

„Moja ćerka je spomenula to ime i znali smo da želi da koristi ovo ime, ali nismo znali da će ga škola prihvatiti sa osobravanjem. Rekla sam da se ne slažemo s tim, ali su oni rekli da je to njihova politika".

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Pre promene imena, devojka je bila lezbejka. Zatim je u školi priređena prezentacija o transrodnim osobama.

„Moja ćerka mi je kasnije rekla da je gledanje ove prezentacije za nju bio ključni trenutak. Mislili smo da će škola razmišljati na isti način kao mi, da je to sad postala moda. Ali ne, oni su u to uključeni svom snagom".

(Kurir.rs/Daily mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja