NEVEROVATNO: Donald Tramp će moći da se kandiduje za predsednika čak i ako bude osuđen na robiju!
Foto: AP Alex Brandon

U zatvoru neće imati poseban tretman, zbog godina možda bude u stacionaru

NEVEROVATNO: Donald Tramp će moći da se kandiduje za predsednika čak i ako bude osuđen na robiju!

Planeta -

Ako bude proglašen krivim, bivši predsednik će najverovatnije služiti kaznu u zatvoru na ostrvu Rajkers i čuvaće ga dva agenta Tajne službe

Donaldu Trampu (73), bivšem američkom predsedniku, preti nekoliko godina robije ukoliko bude proglašen krivim po nekoj od 30 tačaka kriminalne optužnice koja je podignuta protiv njega pred sudom na Menhetnu!

Tramp bi, prema sporazumu njegovih advokata i tužilaštva, sutra trebalo da bude izveden pred sudiju, koji će odlučiti o daljem postupku.

Neudoban krevet

Ukoliko do suđenja dođe i Tramp bude proglašen krivim zbog navoda da je isplatio 130.000 dolara prikupljenih u kampanji za ćutanje porno-zvezde Stormi Danijels o njihovom seksualnom odnosu, on će najverovatnije kaznu služiti u zatvoru na ostrvu Rajkers, gde se nalaze neki od najpoznatijih njujorških kriminalaca.

- Tramp će prema mestu suđenja verovatno biti prebačen u ovaj zatvor ako bude proglašen krivim - kaže Majk Lolor, profesor krivičnog prava na univerzitetu Nju Hejven, i nastavlja:

- Bivši predsednik neće imati poseban tretman, već onaj po ugledu na osramoćenog filmskog mogula Harvija Vajnstina i moraće da nosi prepoznatljivo narandžasto zatvorsko odelo - dodaje Lolor. Na društvenim mrežama već se pojavila Trampova fotografija u zatvorskom odelu, iza koje stoji veštačka inteligencija. Tramp, koji je nedavno krenuo u kampanju za predsedničke izbore 2024, kao bivši predsednik ima doživotno pravo na obezbeđenje Tajne službe.

Već u zatvorskom odelu: Veštačka inteligencija ovako vidi Donalda Trampa
Već u zatvorskom odelu: Veštačka inteligencija ovako vidi Donalda Trampafoto: Printscreen

Tako će ispred ćelije površine tri puta dva metra stajati dvojica agenata koji će brinuti o njegovoj sigurnosti. Čak iako bude osuđen, Tramp će moći da se kandiduje za predsednika Amerike. Poslednji takav slučaj dogodio se na izborima 1920. Tada je Judžin V. Debs bio "zatvorenik 9.653" zatvora u Atlanti, gde je služio kaznu zbog istupa protiv regruta u Prvom svetskom ratu, a njegovo ime je uredno bilo na glasačkom listiću.

- Ako Tramp bude osuđen na nekoliko godina robije, služiće kaznu u Njujorku. Radi sopstvene sigurnosti neće imati kontakt sa ostalim zatvorenicima i biće u zaštitnom pritvoru. Zbog godina starosti može da bude prebačen u stacionar - dodaje Lolor, koji je bio na čelu Komiteta za sudstvo Kongresa SAD od 1995. do 2011.

Bez tenisa i golfa

On kaže da čitav Trampov slučaj nije komplikovan, već više senzacionalan: - Biće vrlo lako izvesti da Tramp bude smešten u zatvorsku ustanovu. On će biti sam u ćeliji, čuvaće ga agenti i vodiće se evidencija o tome ko će imati pristup bloku u kome se nalazi.

Ćelija već spremna: Površina šest kvadrata
Ćelija već spremna: Površina šest kvadratafoto: AP Bebeto Matthews

To što neće imati privilegije znači da će morati da nosi zatvorsku uniformu, njegova ćelija će biti pretresana i spavaće na neudobnom krevetu - zaključuje Lolor. Tramp će tokom boravka iza rešetaka imati pravo na rekreaciju kao i ostali zatvorenici i moći će samo da sanja o tenisu i golfu, svojim omiljenim sportovima. antrfile Čuveni zatvor Zvezde iza rešetaka Zatvor na ostrvu Rajkers spada među najpoznatije u Americi. U njemu su, između ostalih, robijali reperi Tupak Šakur, Di Em Eks, Foksi Braun, Lil Vejn, muzičar Sid Višiz...

U njemu se trenutno nalazi Mark DejvidČepman, ubica Džona Lenona, frontmena Bitlsa, kao i serijski ubica Dejvid Berkovic, koji je 1976. usmrtio osam osoba. Zatvorski kompleks ima devet zgrada, nalazi se na ostrvu i mostom je povezan s Kvinsom.

On odlučuje o Trampovoj sudbini

Sudija Huan Merčan se pita Trampova sudbina je u rukama sudije Huana Merčana, koji je na robiju već poslao Alena Vajselberga, Trampovog saradnika, i to zbog prevare. Takođe je bio uključen i u slučaj vezan za proces protiv Stiva Benona, još jednog Trampovog saradnika.

Njega upućeni opisuju kao teškog, ali spremnog na kompromis, i sudiju koji drži do reči. Jednog Senegalca je osudio na 25 godina robije zbog silovanja i ubistva devojke. Sudija Merčan je rođen u Bogoti (Kolumbija), a u SAD je emigrirao kada je imao šest godina. Odrastao je u Kvinsu.

Zanimljivo je da je posao sudiji Merčanu 2006. godine u Bronksu dao Majkl Blumberg, tadašnji gradonačelnik Njujorka, a kasnije Trampov advokat.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track