UPOZORENJE NEMAČKOG MINISTRA ODBRANE: Amerika bi mogla da se distancira od Evrope i Ukrajine posle izbora
Na tenku "leopard 2": Boris Pistorijus, ministar odbrane Nemačke, Foto: EPA Martin Meissner

Pistorijus: Naše rezerve oružja i opreme su ograničene Sjedinjene

UPOZORENJE NEMAČKOG MINISTRA ODBRANE: Amerika bi mogla da se distancira od Evrope i Ukrajine posle izbora

Planeta -

Boris Pistorijus o najgorem scenariju za Brisel i Kijev i mogućem distanciranju SAD od sukoba u Ukrajini

Sjedinjene Države bi mogle da se distanciraju od Evrope i Ukrajine posle predsedničkih izbora 2024. godine, upozorio je Boris Pistorijus, ministar odbrane Nemačke.

On je u intervjuu za Velt izneo razmišljanja o najgorem scenariju za Brisel i Kijev, koji je realno moguć ukoliko dođe do promene politike Bele kuće.

Blanko ček

Pistorijus je upozorio da članice NATO mogu da se suoče s teškoćama u podršci Kijevu u ratu protiv Rusije, nakon što se u Americi u novembru naredne godine održe predsednički izbori.

- Podrška Amerike Ukrajini u slučaju promene politike biće znatno redukovana. Čak i ako proevropski predsednik pobedi, Amerika će više pažnje posvetiti Indopacifičkom regionu.

U najgorem scenariju, suočićemo se sa izazovima koji su nam sada nezamislivi. Evropa će tada morati da kompenzuje američki deo pomoći, povrh naoružanja i opreme koju trenutno izdvaja za Ukrajinu - rekao je Pistorijus. On nije želeo da se konkretno izjasni o tome kog predsedničkog kandidata je imao na umu kada je govorio o najgorem scenariju usled promene politike u Beloj kući.

Podsećamo, oba potencijalna kandidata Republikanske stranke - Donald Tramp i Ron Desantis ranije su najavili da Ukrajina više neće imati blanko ček za podršku u ratu protiv Rusije.

Problemi u Bundesveru

Pistorijus je napomenuo i da Bundesver, nemačka armija, neće rešiti svoje probleme pre nego što se to dogodi. - Isporuka i finansiranje, s kojima imamo problema poslednjih godina, neće biti dovedeni u red pre 2030. Naše rezerve naoružanja i opreme su ograničene.

Administracija aktuelnog predsednika Amerike Džozefa Bajdena do sada je poslala Ukrajinu pomoć vrednu 112 milijardi dolara u naoružanju, opremi i gotovom novcu.

Hladan tuš za Kijev

Ništa od novih tenkova

Boris Pistorijus je izjavio i da Nemačka ne može sebi da priušti da Ukrajini pošalje novu turu tenkova tipa "leopard 2", kao što to traži ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

- Nemoguća je isporuka dodatnih tenkova osim one koja je već objavljena.

Nemačka mora prvo da poveća proizvodnju teškog naoružanja - rekao je on.

Podsećamo, Berlin i evropski saveznici su se obavezali da će Ukrajini isporučiti dva bataljona tenkova "leopard 2", što je 60 komada, kao i oko 100 komada starijeg modela tenkova "leopard".

Kurir.r

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track