POSLE PARLAMENTARNIH IZBORA U BUGARSKOJ: Tanka pobeda Borisova, mogući su i šesti izbori!
Pirova pobeda: Bojko Borisov, bivši premijer, Foto: EPA/Vassil Donev

POSLE PARLAMENTARNIH IZBORA U BUGARSKOJ: Tanka pobeda Borisova, mogući su i šesti izbori!

Planeta -

Očekuju se teški pregovori o formiranju vlade, koji će, ako ponovo ne uspeju, dovesti do novog glasanja glosa Građani pet puta glasali za dve godine Politička neizvesnost u Bugarskoj, po svemu sudeći, nastaviće se i nakon nedeljnih parlamentarnih izbora, petih u poslednje dve godine! Naime, nijedna stranka nije osvojila dovoljno glasova da samostalno formira vladu zbog čega se očekuju teški pregovori.

Uspeh nacionalista

Pirovu pobedu na glasanju odnela je stranka GERB, koju predvodi bivši premijer Bojko Borisov sa 26,5 odsto osvojenih glasova. Drugo mesto pripalo je prozapadnoj koaliciji Nastavljamo promene, na čijem čelu je Kiril Petkov, još jedan bivši premijer sa 24,9 odsto osvojenih glasova.

Treće mesto pripalo je partiji Preporod, koja je proruska i anti-NATO i anti-EU, sa 14,4 odsto glasova. Ova nacionalistička stranka je popravila svoj rezultat u odnosu na poslednje izbore održane u oktobru.

Drugo mesto: Kiril Petkov, bivši premijer
Drugo mesto: Kiril Petkov, bivši premijerfoto: AP/Valentina Petrova

Četvrto mesto pripalo je partiji etničkih Turaka MRF sa 13, a peto Bugarskoj socijalističkoj partiji sa devet odsto glasova. Kako prenosi Politiko, koalicija između GERB i Nastavljamo promene je faktički nemoguća jer je tokom sedmomesečne vladavine Kirila Petkova bivši premijer Borisov bio uhapšen pod optužbom za ucenu. Bojko Borisov je bio premijer Bugarske od 2009. do 2021. godine, kada su izbili masovni protesti zbog korupcije.

- Ne očekujem mnogo, možda formiranje ekspertske vlade ako se postigne dogovor. Ali sigurno je da će biti novih izbora, samo je pitanje kada - rekao je Ljubomir Ranov (47), dizajner enterijera, za Rojters.

Lepa obećanja

Tokom predizborne kampanje Kiril Petkov, koji je diplomirao na Harvardu, i njegov bliski saradnik Asen Vasilev, kao i stranka Demokratska Bugarska, koju vodi Hristo Ivanov, obećavali su građanima da će od države napraviti evropsku zemlju, podići standard, popraviti stanje u zdravstvu i obrazovanju i izboriti se za nezavisno sudstvo.

Izostanak dogovora o formiranju stabilne vlade Bugarsku će dodatno udaljiti od ulaska u evrozonu i fondova Evropske unije vrednih više stotina miliona evra namenjenih za oporavak od posledica pandemije koronavirusa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja