KULMINACIJA VELIKE SVAĐE U KREMLJU? Šojgu želi da se reši Prigožina, evo sa kim će da zameni Vagnerovce, NAD NJIMA IMAJU KONTROLU
Foto: Printscreen/Twitter

obaveštajci

KULMINACIJA VELIKE SVAĐE U KREMLJU? Šojgu želi da se reši Prigožina, evo sa kim će da zameni Vagnerovce, NAD NJIMA IMAJU KONTROLU

Planeta -

Prema britanskim vojnim obaveštajnim službama, ruska vojska verovatno nastoji da ukloni Vagnerovu grupu iz borbene uloge.

„Svađa visokog profila“ između njenog lidera Jevgenija Prigožina i ruskog ministarstva odbrane podstakao je tradicionalnu vojsku da sponzoriše alternativne privatne vojne kompanije, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane u svom najnovijem obaveštajnom izveštaju.

Jevgenij Prigožin
foto: Printscreen Twitter

Oni tvrde da Kremlj vidi velike gubitke u ovim kompanijama kao prihvatljivije za domaću publiku od redovnih vojnih gubitaka.

„Rusija verovatno želi da sponzoriše i razvija alternativne privatne vojne kompanije kako bi na kraju zamenila PMC Vagner grupe u njenoj značajnoj borbenoj ulozi u Ukrajini“, pišu Britanci.

„Ovo se dešava u kontekstu velikog spora između ruskog ministarstva odbrane i grupe Vagner.

Prigožin je dosledno kritikovao tradicionalno rusko vojno rukovodstvo od početka rata, što je kulminiralo uskraćivanjem municije njegovoj grupi, navodi se u izveštaju britanskog Ministarstva odbrane.

Ruska vojska
foto: Shutterstock

Uprkos želji najviših vojnih lidera da je zbace, nijedna druga ruska privatna vojna kompanija trenutno nije ni blizu Vagnerovoj borbenoj moći, dodaju Britanci. Pored toga što svoje gubitke čine podnošljivijim za rusko društvo, privatne vojske su manje ograničene nivoom plata i neefikasnošću koje ometaju efikasnost regularne vojske.

Rusija će stoga verovatno tražiti da zameni Vagner grupu grupom nad kojom ima veću kontrolu, umesto da potpuno oslobodi bojno polje od privatnih kompanija, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track