SUĐENJE TRAMPU NEĆE SKORO: Očekuje se da će saslušanje trajati manje od sat vremena, ali bi mogle proći godine do početka suđenja
Foto: Profimedia

proces

SUĐENJE TRAMPU NEĆE SKORO: Očekuje se da će saslušanje trajati manje od sat vremena, ali bi mogle proći godine do početka suđenja

Planeta -

Bivši američki predsednik Donald Tramp pojaviće se danas pred sudijom u Njujorku zbog optužnice u slučaju isplate novca porno glumici Stormi Danijels i očekuje se da će saslušanje i predstavljanje optužnice trajati manje od sat vremena, ali bi mogle da prođu godine pre nego što počne suđenje.

Šta tačno piše u optužnici još nije poznato, ali se očekuje da će njen sadržaj biti objavljen posle Trampovog pojavljlivanja pred sudijom, prenosi Glas Amerike.

Advokat i bivši tužilac u kancelariji Okružnog tužioca Menhetna Lens Flečer smatra da može da prođe dosta vremena nego što počne suđenje.

Ako se radi o predmetu visokog profila ili uključuje veoma ozbiljne optužbe, moglo bi da prođe i dve godine do početka suđenja, rekao je Flečer Glasu Amerike.

Bivši američki predsednik Donald Tramp pojaviće se u 14.15h po lokalnom vremenu (20.15h po srednjeevropskom) pred sudijom u Njujorku

Na prvom pojavljivanju pred sudijom Trampu će biti pročitana optužnica i on će se izjasniti o krivici, a njegovi advokati su već najavili da će reći da nije kriv.

Sledeći pravni koraci uključuju niz pretpretresnih postupaka, koji traju mesecima ili čak godinama, nakon čega sledi izbor porote i suđenje.

Donald Tramp
foto: AP Alex Brandon

Iako se više od 90 odsto krivičnih dela u Njujorku završava sporazumom o priznanju krivice, Trampov advokat je rekao da nema šanse da će bivši predsednik prihvatiti tu opciju.

Prema njujorškim zakonima suđenje za krivično delo mora početi u roku od šest meseci od podizanja optužnice, ali se to skoro uvek probija, jer obe strane traže dodatno vreme za pripremu.

Tramp je negirao da je kršio zakon u ovom slučaju, a njegov prošireni tim advokata obećao je da će se boriti protiv optužbi čak i pre nego što budu predstavljene poroti.

Postoje i razni načini da bivši predsednik odlaže početak suđenja, tako što će njegovi advokati podneti niz zahteva sudu da reši određena pitanja pred početak procesa.

Kod krivičnog gonjenja advokati mogu da podnesu razne zahteve sudu: da se odbace optužbe zbog nedostatka dokaza, da se odbace dokazi koji su nezakonito pribavljeni ili da se suđenje izmesti na drugu lokaciju zbog velikog interesovanja javnosti.

U Trampovom slučaju, kažu stručnjaci, očekuje se da njegov tim podnese sve ove zahteve i da doda još neke.

Između ostalih, mogli bi da pokušaju da obore slučaj na osnovu zastarelosti, kaže profesorka prava na fakultetu Univerziteta Fordhem Šeril Bejdar.

U Njujorku se prekršaji gone u roku od dve godine, a krivična dela u roku od pet. Budući da je od navodne isplate Stormi Danijels 2016. prošlo skoro sedam godina, njegovi advokati tvrde da on ne može biti krivično gonjen.

Stormi Danijels
foto: EPA

"Zakon, međutim, predviđa i izuzetke, a s obzirom da su tužioci u Njujorku otišli ovako daleko sa tim, bio bih šokiran ako bilo šta od ovoga bude odbačeno zbog zastarelosti“, rekao je Flečer.

Proces može da se oduži i ako Trampov tim bude zahtevao od tužilaštva uvid u sve dokazne materijale prikupljene u istrazi.

"Mogli bismo da govorimo o hiljadama ili desetinama hiljada stranica materijala“, kaže Flečer.

Profesor prava na Univerzitetu Džordž Vašington Džonatan Tarli rekao je da bi jedna od spornih stvari mogla da bude i sudska zabrana Trampu da o procesu govori u javnosti, što je uobičajena praksa u slučajevima ovako visokog profila.

Međutim, Tramp je predsednički kandidat i nametanje takve naredbe bi moglo da prekrši njegovo pravo na slobodu govora dato Prvim amandmanom, rekao je Tarli.

Ako Tramp bude oslobođen, to će predstaviti kao pobedu, a ako bude proglašen krivim po bilo kojoj tački optužnice, ima više opcija za žalbu.

Prvo može da ospori presudu pred prvostepenim sudom prema njujorškom zakonu o krivičnom postupku, tvrdeći da je porota pogrešno procenila slučaj, rekao je Flečer.

Ako to ne uspe, mogao bi da se žali njujorškom Apelacionom sudu ili čak Vrhovnom sudu SAD, a Tarli kaže da zahtev za tu žalbu može biti uložen i pre početka suđenja.

Ako sudija odbije zahteve odbrane, Trampov advokat će verovatno tražiti pravo da se obrati Apelacionom sudu, a moguće i Vrhovnom sudu pre nego što se održi bilo kakvo suđenje“, kazao je Tarli.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track