Josipović: Hrvatska primer prava nacionalnih manjina

Šta reče

Josipović: Hrvatska primer prava nacionalnih manjina

Planeta -
On je održao predavanje za oko 50 studenata i profesora iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije koji učestvuju u radu Regionalne škole manjinskih prava, koja je svečano otvorena u Medulinu, kod Pule

ZAGREB - Hrvatska može biti u mnogo čemu primer u uređenju prava nacionalnih manjina, iako se dnevno susreće s nekim ozbiljnim problemima, ali ih ima snage rešiti, izjavio je danas hrvatski predsednik Ivo Josipović u Medulinu.

On je održao predavanje za oko 50 studenata i profesora iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije koji učestvuju u radu Regionalne škole manjinskih prava, koja je svečano otvorena u Medulinu, kod Pule.

"Sa svojom idejom poštovanja nacionalnih manjina i organizacije kako ta prava provoditi u praksi, Hrvatska će sutra biti još veći uzor drugima", rekao je Josipović, ističući da su nacionalne manjine bogatstvo i da one Hrvatsku povezuju s drugim zemljama.

Zato je regionalna politika, politika mira i saradnje je dobra politika za Hrvatsku i nju treba provesti u delo do kraja, rekao je Josipović.

Govoreći o problemima manjina kao kolektiva i pojedinaca s kojima se

Hrvatska najčešće sreće, ocenio je da se oni uglavnom odnose na slučajeve u kojima se ne poštuje Ustavni zakon, naročito kada se radi o proporcijalnoj zastupljenosti u nekim organima vlasti.

"U praksi ima problema u povratku. Svi se imaju pravo vratiti, svako ima pravo na svoju imovinu, ali uslovi života, na primer, pitanje struje, vode, nalaženja posla, koji možda nisu specifični samo za pripadnike manjina, otežavaju povratak ili život onima koji su se vratili", rekao je Josipović.

"Srećom davno su iza nas vremena kad su ljudi koji su se želeli vratiti, bili fizički ugroženi, a sada smo u prilici da rešavamo probleme druge prirode i mi to možemo i to je za dobro Hrvatske", podvukao je hrvatski predsednik.

Tokom pet dana rada Regionalne škole manjinskih prava, koja se održava u organizaciji Centra za međunarodne i bezbednosne studije Fakulteta političkih nauke u Zagrebu i Saveta Evrope, raspravljaće se o okvirima zaštite prava manjina u jugoistočnoj Evropi, o evropskim okvirima i primerima zaštite manjina, kao i o regionalnoj suradnji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track