KRIM I DONBAS NISU RUSKI Šok izjava ambasadora Kine u EU: Nismo na strani Rusije, prijateljstvo bez granica je "samo retorika"
Foto: EPA/THOMAS PETER / POOL

partnerstvo nije tako jako?

KRIM I DONBAS NISU RUSKI Šok izjava ambasadora Kine u EU: Nismo na strani Rusije, prijateljstvo bez granica je "samo retorika"

Planeta -

Ambasador Kine u Evropskoj uniji Fu Cong umanjio je značaj rusko-kineskog partnerstva u intervjuu za Njujork tajms 5. aprila.

Kina ne podržava rusku invaziju na Ukrajinu, ne priznaje Krim i Donbas kao ruske, a izjave o „bezgraničnom prijateljstvu“ sa Rusijom su retoričke.

Fu Cong je prokomentarisao izjavu o „bezgraničnom prijateljstvu“ Moskve i Pekinga, datu posle posete ruskog predsednika Vladimira Putina Kini uoči ruske invazije na Ukrajinu. „(Prijateljstvo) bez granica nije ništa drugo do retorika“, rekao je on.

Vladimir Putin, Si Đinping
foto: AP/Sergei Karpukhin

Istovremeno, ambasador je rekao da Kina nije osudila napad Rusije na susednu zemlju, jer razume njen narativ o odbrambenom ratu protiv NATO-a i veruje da su „osnovni uzroci komplikovaniji“ nego što kažu zapadni lideri.

Fu Cong je takođe naglasio da Kina ne isporučuje i neće isporučivati oružje Rusiji, a američke tvrdnje o suprotnom šire „laži na televiziji“.

Uprkos odbijanju Kine da osudi rusku agresiju na Ukrajinu, Fu je rekao da njegova domovina nije na strani Rusije u ratu.

Fuove izjave dolaze usred napora najviših evropskih zvaničnika da odvrate Kinu od podrške Rusiji.

(Kurir.rs/New York Times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track