NADAM SE DA ĆETE URAZUMITI RUSIJU I VRATITI JE ZA PREGOVARAČKI STO: Makron pozvao Sija da pomogne da se zaustavi rat u Ukrajini
Foto: EPA-EFE/Ng Han Guan / POOL

poseta kini

NADAM SE DA ĆETE URAZUMITI RUSIJU I VRATITI JE ZA PREGOVARAČKI STO: Makron pozvao Sija da pomogne da se zaustavi rat u Ukrajini

Planeta -

Francuski lider Emanuel Makron pozvao je svog kineskog kolegu Si Đinpinga da pomogne da se zaustavi ruski rat u Ukrajini.

„Znam da mogu da računam na vas da ćete urazumiti Rusiju i vratiti sve za pregovarački sto“, rekao je Siju u Pekingu.

Si je rekao da njihove dve zemlje imaju "sposobnost i odgovornost" da zaštite svetski mir.

Emanuel Makron, Si Đinping
foto: EPA-EFE/Ng Han Guan / POOL

Ali Kremlj je rekao da za sada "nema izgleda za mirno rešenje" i da će se ofanziva nastaviti.

Makron je u državnoj poseti Kini koja je pod velikim pažnjom nakon nekoliko godina pogoršanja odnosa između Zapada i Kine, koja je odbila da osudi rusku invaziju na Ukrajinu.

Makron takođe nastoji da ojača trgovinske veze. Njemu se pridružila i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koju je pozvao da učestvuje u razgovorima sa kineskim rukovodstvom, kao i velika poslovna delegacija.

Makron je u četvrtak popodne bio počašćen na detaljno razrađenoj vojnoj paradi u Pekingu, pre nego što je ušao u razgovore iza zatvorenih vrata sa gospodinom Sijem, koje su kineski i francuski zvaničnici opisali kao „iskrene“ i „prijateljske“.

Obraćajući se novinarima nakon toga, Si je rekao da se „Kina zalaže za mirovne pregovore i traži političko rešenje“ i pozvao na „racionalnu uzdržanost“ međunarodne zajednice.

On je takođe ponovio da nuklearno oružje ne bi trebalo da se koristi u sukobu.

Rusija je ranije ove nedelje saopštila da planira da postavi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, blizu zapadne granice saveznice sa zemljama NATO-a.

Emanuel Makron, Si Đinping
foto: EPA-EFE/Ng Han Guan / POOL

Makron je rekao da „ne možemo imati sigurnu i stabilnu Evropu“ sve dok je Ukrajina okupirana i da je „neprihvatljivo“ da je član Saveta bezbednosti UN prekršio povelju te organizacije.

Francuski lider je imao srdačan, a ponekad i topao ton u svom govoru, često se obraćajući gospodinu Siju tokom konferencije za štampu i obraćajući mu se lično. To je bilo u suprotnosti sa bezbrižnim izlaganjem gospodina Sija novinarima.

Dvojica muškaraca nisu odgovarala na pitanja i brzo su prešli na trosmernu diskusiju sa gospođom fon der Lajen.

Ranije tokom svog putovanja, Makron je rekao novinarima da raste zabrinutost zbog „neizbežne spirale rastućih tenzija“ između Zapada i Kine koju je podstakao rat.

Ali "interes Kine nije da ima trajni rat" i Peking bi mogao da odigra "glavnu ulogu" u njegovom okončanju, dodao je on.

Ovom posetom Makron, koji je želeo da poboljša svoje akreditive kao međunarodni mirovni posrednik, sada je imao lični kontakt sa svim glavnim igračima u ukrajinskom sukobu.

Posmatrači veruju da on zna da je malo verovatno da će se vratiti sa ovog putovanja u Kinu sa bilo kakvim velikim diplomatskim dostignućem kojim bi se mogao pohvaliti. Šanse da gospodin Si promeni svoje stavove o Rusiji i Ukrajini na bilo koji značajan način su, u najmanju ruku, male.

Makron će verovatno naglasiti male pomake, zajedničke tačke i prednosti angažovanja kroz trgovinu i razgovore.

Kaže se da veruje da samo zato što je Francuska deo zapadne alijanse i bliska sa SAD ne znači da ne može da produbi svoje odnose sa Kinom koja je saveznik Rusije.

Emanuel Makron, Si Đinping
foto: EPA-EFE/Ng Han Guan / POOL

Makron je doputovao sa delegacijom koju čine poslovni lideri, umetnici i muzejski zvaničnici. Među njima su najviši rukovodioci proizvođača aviona Erbas, luksuzne grupe LVMH i proizvođača nuklearne energije EDF.

Putovanje u Peking, četiri godine nakon što je Makron poslednji put posetio Sija, odvija se tokom štrajkova i nemira u Francuskoj zbog nepopularnih reformi penzionog sistema.

(Kurir.rs/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track