ISTORIJA ĆE POKAZATI KO STOJI NA STRANI PRAVDE: Kina pozvala SAD i NATO da preuzmu odgovornost za ukrajinsko pitanje
Foto: EPA-EFE/WU HAO

alijansa nema pravo da kritikuje peking

ISTORIJA ĆE POKAZATI KO STOJI NA STRANI PRAVDE: Kina pozvala SAD i NATO da preuzmu odgovornost za ukrajinsko pitanje

Planeta -

SAD i NATO moraju da preuzmu odgovornost za ukrajinsko pitanje, alijansa nema pravo da kritikuje Kinu ili vrši pritisak na nju, rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na brifingu u četvrtak, prenosi RIA Novosti.

„Kina je uvek zauzimala objektivan i pošten stav po pitanju ukrajinske krize, Peking je inicijator političkog rešavanja krize, pristalica promovisanja pomirenja i pregovora i uživa podršku većine zemalja u međunarodnoj zajednici“, rekao je Mao Ning.

Ona je napomenula da dokument koji iznosi stav Kine o političkom rešenju ukrajinske krize sveobuhvatno odražava odgovarajući stav, a istorija će na kraju pokazati ko zaista stoji na strani pravde.

„Što se tiče odgovornosti po ukrajinskom pitanju, mislim da SAD i vojni blokovi kao što je NATO treba da preuzmu odgovornost, NATO nema pravo da kritikuje Kinu ili vrši pritisak na nju“, rekao je diplomata.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da alijansa prati jačanje saradnje između Rusije i Kine, s tim u vezi, namerava da poveća interakciju sa partnerima u Indo-pacifičkom regionu.

On je naglasio da je „Kina odbila da osudi rusku agresiju, podržava rusku ekonomiju i propagandu“.

Mao Ning
foto: EPA-EFE/WU HAO

Istovremeno, Stoltenberg je upozorio Kinu da ne isporučuje oružje Rusiji, tvrdeći da bi to bila „istorijska greška“ i „da bi imalo značajne posledice“.

Krajem februara kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je saopštenje od 12 tačaka koje sadrži stav o političkom rešavanju ukrajinske krize.

Među glavnim tačkama su potreba da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, da se nastavi direktni dijaloga između Moskve i Kijeva i poziv da se spreči dalja eskalacija.

Kina se takođe protivila zloupotrebi jednostranih sankcija u kontekstu ukrajinskog sukoba, pošto one ne pomažu u rešavanju krize.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track