POKRENUTA KRIVIČNA ISTRAGA ZBOG CURENJA PODATAKA U SAD: Obaveštajci proveravaju na koji načini dele svoje najosetljivije tajne!
Foto: Shutterstock

POKRENUTA KRIVIČNA ISTRAGA ZBOG CURENJA PODATAKA U SAD: Obaveštajci proveravaju na koji načini dele svoje najosetljivije tajne!

Planeta -

Agencije za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država preispituju i proveravaju na koji načini dele svoje najosetljivije tajne unutar američke vlade i bave se diplomatskim posledicama objavljivanja na desetine poverljivih dokumenata, javlja Rojters pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Istražitelji nastoje da utvrde koji je pojedinac ili grupa imala toliko motiva i sposobnosti da objavi izveštaje tajnih službi, rekao je jedan od zvaničnika, insistirajući na anonimnosti.

Rojters navodi da bi se curenje informacija moglo pokazati najštetnijim objavljivanjem podataka američke vlade od afere Vikiliks 2013. godine kad se u javnosti pojavilo na hiljade dokumenata.

Britanska agencija navodi da je imala uvid u više od 50 dokumenata, označenih sa „tajno“ i „strogo poverljivo“, koji su se prvi put pojavili na društvenih mrežama u martu.

U njima su, navodno, otkrivene pojedinosti o ranjivosti ukrajinske vojske i informacije o saveznicima poput Izraela, Južne Koreje i Turske.

Rojters ističe da nije uspeo da potvrditi autentičnost dokumenata iz nezavisnih izvora.

Američki zvaničnici tvrde kako su pojedini dokumenti koji se odnose na procenu gubitaka na bojnom polju iz Ukrajine izmenjeni da bi se potcenili ruski gubici, a da su neke od najosetljivijih informacija navodno povezane s ukrajinskim vojnim sposobnostima i nedostacima.

Ministarstvo pravosuđa SAD otvorilo je krivičnu istragu zbog otkrivanja dokumenata.

Pentagon nastavlja da ispituje načine, postupke i procedure kojima se reguliše dostupnost nekih od najosetljivijih tajni Sjedinjenih Država, tvrdi jedan od neimenovanih sagovornika Rojtersa.

Kurir.rs/Nova/Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track