JEL TO KIM MILUJE NUKLEARKU!? Obećao "ofanzivnu" nuklearnu ekspanziju, vežbe SAD i Južne Koreje nazvao "probom invazije"
Foto: AP

tenzije

JEL TO KIM MILUJE NUKLEARKU!? Obećao "ofanzivnu" nuklearnu ekspanziju, vežbe SAD i Južne Koreje nazvao "probom invazije"

Planeta -

Severnokorejski lider Kim Džong Un obećao je da će poboljšati svoj nuklearni arsenal na "praktičnije i ofanzivnije" načine. On je to rekao tokom sastanka sa visokim vojnim zvaničnicima kako bi razgovarali o ratnim pripremama zemlje suočene sa "obesnim" vojnim vežbama svojih rivala, javili su državni mediji.

Sastanak Centralne vojne komisije vladajuće Radničke partije održan je u ponedeljak u jeku pojačanih tenzija pošto su se tempo severnokorejskih demonstracija naoružanja i zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje intenzivirao poslednjih nedelja u ciklusu "milo-za-drago" poteza.

Zvanična severnokorejska centralna novinska agencija (KCNA) saopštila je da su članovi komisije razgovarali o neodređenim pitanjima u vezi sa jačanjem odbrambenih kapaciteta i usavršavanjem ratnih priprema kako bi se suprotstavili pretnji koju predstavljaju savezničke vežbe, za koje Sever smatra da su probe invazije.

Kim Džong-un
foto: EPA/KCNA

Kim je pregledao planove za napade na prvoj liniji fronta i razna borbena dokumenta i naglasio potrebu da se pojača nuklearno odvraćanje "sve ubrzanije, na praktičniji i ofanzivniji" način, saopštila je KCNA.

Izveštaj nije precizirao pravce kojima je Sever nameravao da ide. KCNA je takođe objavila fotografije Kima kako razgovara sa zvaničnicima dok pokazuje na određene tačke na zamagljenoj mapi na kojoj se, činilo se, vidi Južna Koreja.

KCNA je saopštila da su Kim i članovi vojne komisije analizirali bezbednosnu situaciju na Korejskom poluostrvu "u kojoj američki imperijalisti i (južno)korejski marionetski izdajnici postaju sve neskriveniji u svojim potezima za agresorski rat" i razgovarali o pripremama za predloženu vojnu akcije kojima njihov neprijatelj nema načina da se suprotstavi.

Vojske SAD i Južne Koreje su prošlog meseca izvele svoje najveće vežbe na terenu u poslednjih nekoliko godina i odvojeno održale zajedničke vežbe mornarice i vazduhoplovstva koje su uključivale udarnu grupu američkih nosača aviona i američke bombardere sa nuklearnim oružjem. KCNA je tvrdila da su vežbe simulirale sveobuhvatni rat protiv Severne Koreje i da su prenele pretnje da će okupirati Pjongjang i obezglaviti njegovo vođstvo.

Kim Džong-un
foto: EPA/KCNA

Sjedinjene Države i Južna Koreja opisali su svoje vežbe kao defanzivne po prirodi i rekle da je proširenje tih vežbi neophodno da bi se izborili sa pretnjama koje se razvijaju na Severu. Vlada Južne Koreje nije odmah odgovorila na Kimove komentare, prenosi Glas Amerike.

Severna Koreja je do 2023. godine do sada ispalila oko 30 projektila u 11 različitih manervara, uključujući interkontinentalne balističke rakete koje su pokazale potencijalni domet dovoljan da dosegnu kopneni deo SAD i nekoliko oružja manjeg dometa dizajniranog za nuklearne napade na južnokorejske ciljeve.

Za Sever je prethona godina već bila rekordna po pitanju testiranju oružja, nakon što je lansirao skoro 70 projektila 2022.

Stručnjaci kažu da Kimova provokativna demonstracija oružja ima za cilj da natera Sjedinjene Države da prihvate Sever kao nuklearnu silu i pregovaraju o ekonomskim ustupcima sa pozicije snage.

Nuklearni pregovori između Vašingtona i Pjongjanga su u zastoju od 2019. godine zbog neslaganja u razmeni štetnih sankcija koje predvode SAD protiv Severa i koraka Severa da ukine svoj program nuklearnog oružja.

Južnokorejski zvaničnici kažu da bi Severna Koreja uskoro mogla da podigne lestivicu tako što će izvesti provokativnije prikaze svoje vojne moći, uključujući prvi test detonacije nuklearne bombe od 2017.

Kim Džong-un
foto: AP

Severna Koreja je prošlog meseca predstavila nešto što je izgledalo kao nova nuklearna bojevu glavu dizajnirana da se uklopi u različite sisteme za isporuku, dok je Kim pozvao svoje nuklearne naučnike da povećaju proizvodnju materijala za oružje kako bi napravili bombe za postavljanje na sve veći dijapazon oružja.

Severna Koreja je takođe izdala prikrivene pretnje da će ispaliti ICBM na normalnoj balističkoj putanji prema Pacifiku, što bi se smatralo velikom provokacijom, pošto su njeni prethodni testovi velikog dometa sprovedeni pod velikim uglovima kako bi izbegli teritorije suseda.

Sever je takođe ranije saopštio da ima za cilj da završi pripreme za lansiranje vojnog špijunskog satelita u svemir do aprila, što je događaj koji bi njegovi rivali gotovo sigurno videli kao test ICBM tehnologije zabranjene međunarodnim sankcijama.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track