ODBRANA UKRAJINE PITANJE OPSTANKA POLJSKE Ministar spoljnih poslova ZAGRMEO u Sejmu: Putin je odbacio mir i IZABRAO RAT!
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

okrivio Rusiju

ODBRANA UKRAJINE PITANJE OPSTANKA POLJSKE Ministar spoljnih poslova ZAGRMEO u Sejmu: Putin je odbacio mir i IZABRAO RAT!

Planeta -

Poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau izjavio je danas u Sejmu poljskog parlamenta da je odbrana Ukrajine za Poljsku pitanje egzistencije države i Poljaka, a da kao jedina zemlja sa granicama i sa Rusijom, Belorusijom i Ukrajinom insistira da je pravo na odbranu, uključujući tu i slobodan izbor sa kime će u vojni savez, neotudjivo pravo svakog naroda.

"Pravo na odbranu posmatramo kao neotudjivo pravo svakog naroda koga ne može da se odrekne i koje mu se ne može ograničiti. To takođe znači mogućnost članstva u organizacijama kolektivne odbrane. To pravo branićemo ne samo za sebe, već i za sve zemlje koje teže ka članstvu u NATO i Evropskoj uniji", kazao je Rau u ekspozeu o zadacima poljske spoljne politike.

Zbignjev Rau
foto: 2023. EPA-EFE/Tomasz Gzell POLAND OUT

Šef poljske diplomatije okrivio je Rusiju da ona još od 2007. godine predstavlja najveću pretnju za mir u Evropi.

"Rusija je težila tome da dobije u Evropi status koji bi joj omogućio da ograničava slobodu i bezbednost suseda. Nažalost postepeno je prelazila sa reči na dela i postalo je jasno da teži da iznudi od medjunarodne zajednice priznanje da su njeni najbliži susedi njena sfera uticaja", kazao je Rau.

Poljski ministar podsetio je da je Rusija posegla za oružanom agresijom da to iznudi što ne dozvoljava medjunarodno pravo.

"Predsednik Putin odbacio je mir i izabrao je rat, gazeći temeljne norme medjunarodnog prava na čelu sa Poveljom Ujedinjenih nacija. Cilj naše politike jeste da dodjemo do toga da svakom bude jasno da takav izbor vodi Rusiju u strateški poraz", kazao je Rau.

Zbignjev Rau najavio je da će Poljska podržati otkazivanje ugovora NATO-Rusija iz 1997. godine jer, kako je naglasio, Rusija je prva pogazila obaveze iz tog sporazuma.

"Jednostrano poštovanje te političke obaveze od strane NATO posle napada na Ukrajinu i aneksije Krima vodilo je opasnom uverenju u Moskvi da logika sfera uticaja još može da važi u odnosima Rusije sa demokratskim svetom", rekao je poljski ministar.

Vladimir Putin
foto: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Rau je dodao da preventivni koraci da se agresije ne ponavljaju moraju u sebi da sadrže i finansijski element, sankcije na koje agresor mora da računa.

I kada je Evropska unija u pitanju Rau je upozorio da jedini način da se postigne mir u Evropi jeste odbacivanje njenih nekadašnjih imperijalnih tradicija.

"Znamo bolje nego drugi da budućnost Evrope ne može da se izgradi na kompromisu slobode i porobljavanja već isključivo na odbacivanju njenih imperijalnih tradicija. Poljska nije pristala i neće pristati na podelu država na bolje i gore, na države koje imaju pravo da u potpunosti donose odluke o svojoj budućnosti, bezbednosti i savezima i na one koje su takvog prava lišene", rekao je Rau.

Šef poljske diplomatije odbio je zato donošenje odluka u EU preko nekakvih tandema, kvarteta ili kvinteta moćnijih država, a naglasio je da će se Poljska boriti protiv suvišnog aktivizma i mešnja institucija Unije u stvari nacionalnih država članica.

Poljska vojska
foto: Printscreen/Youtube

"Poljska teži da u EU vlada odlučivanje zasnovano na konsenzusu svih. U EU smo ušli i ostaćemo u njoj da obogatimo naš poljski identitet, ne da ga ograničavamo, da ojačamo našu viševekovnu demokratiju ne da je osakatimo. Bez sumnje najveći deficit slobode u EU pokazuje se preko donošenja odluka većinskim glasanjem koje za posledicu ima sve veću neravnopravnost zemalja članica", rekao je Rau poslanicima donjeg doma poljskog parlamenta.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track