VIKAO JE DA JE BOG I KRENUO U KRVAVI POHOD: Ruski tinejdžer koji je pobio decu i nastavnike u školi osuđen na DOŽIVOTNU ROBIJU
Foto: Printswcreen Twitter

stravičan zločin u kazanju u maju 2021.

VIKAO JE DA JE BOG I KRENUO U KRVAVI POHOD: Ruski tinejdžer koji je pobio decu i nastavnike u školi osuđen na DOŽIVOTNU ROBIJU

Planeta -

Presuda za stravičan zločin u Kazanju, gde je u gimnaziji 11. maja 2021. ubijeno sedmoro dece i dvoje nastavnika, a 139 osoba je zadobilo teške telesne povrede izrečena je danas, 13. aprila, u Vrhovnom sudu Tatarstana.

Počinilac ovog zločina koji je šokirao Rusiju i svet, Ilnaz Galjavjev je proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor u koloniji specijalnog režima, navodi Komsomolskaja pravda.

Pored toga, Vrhovni sud Tatarstana je presudio da mora da podmiri troškove građanskih tužbi žrtava protiv njega u izsnosu od 22 miliona rubalja.

Galjavjev je inače u svojoj završnoj reči zamolio sve za oproštaj i obećao da će platiti troškove prodajom svoje knjige.

- "Pored rada u koloniji, napisaću knjigu. Nisam sebe smatrao Bogom i ne smatram se“, rekao je Galjavjev na suđenju.

Žrtve su sigurne da ovu knjigu niko neće čitati. Neki od njih su čak rekli da im ne treba novac od Galjavija, jer im to neće vratiti decu

Podsetimo, pucnjava u kazanskoj gimnaziji broj 175 dogodila se 11. maja 2021. godine. Tog jutra, Galjavijev, koji je tada imao 19 godina, se obukao u crno, poneo sa sobom bombu domaće izrade, lovačku pušku, metke velikog kalibra zrnom i otišao u obrazovnu ustanovu koju je ranije završio. Prolaznicima je mahao pištoljem, ali su očigledno oni tada pomislili da to nije stvarno.

Ilnaz je delovao raspoloženo, ali se promenio čim se našao na ulazu svoje nekadašnje gimnazije. Mladić je sreo jednu učenicu, koja ga je prepoznala kao bivšeg srednjoškolca. Uperio je pištolj u nju, ali je devojka počela da beži vrišteći i nekim čudom ostaje živa. U to vreme, Mulanur Mustafin, zaposleni u gimnaziji, pojavljuje se na ulazu. Kroz staklena vrata vidi mladića, ali ga ne pušta da uđe. Držao je vrata dok se, međutim, ona nisu razbila u komadiće od pucnja. Mustafin, teško ranjen, krvareći, pada na pod. Ne gubi svest, ali više ne može da se bori, i vidi kako Galjavjev ulazi unutra i uperava mu pištolj u njegovu glavu.

I Mustafin nekim čudom ostaje živ, a Galjavjev gubi interesovanje za njega i kreće dalje. Pucnji su alarmirali školarce koji su sedeli u učionici, ali mnogi su mislili da su to zvuci auspuha neispravnog automobila, jer se u blizini gimnazije nalazi prilično prometan put.

U tom trenutku, Galjavijev detonira bombu domaće izrade u hodniku na prvom spratu. Direktor gimnazije preko spikerfona naređuje nastavnicima da se zatvore sa decom u učionicama. Neki školarci se u strahu kriju ispod svojih klupa, dok drugi iskaču kroz prozore i stradaju. Galjavjev prolazi kroz fiskulturnu salu. Na putu je povredio učiteljicu koja je na njega bacila saksiju . Potom ipak pronalazi otključanu učionici i otvara vatru, i ubija sedmoro dece i dvoje učitelja.

Posle toga, napadač odlazi na trem fiskulturne sale i predaje se pristiglim policajcima. Oni ga odvode u policijsku stanicu, gde besno viče da je bog i da mrzi sve.

Kazanj, Rusija, masovno ubistvo, škola
foto: AP Roman Kruchinin

Prvo ispitivanje je pokazalo da je Galjavjev bio lud, ali je druga provera ipak pokazala da je bio svestan svega. Istraga je na kraju zaključila da je izvršio napad na Kazansku gimnaziju broj 175 pod uticajem destruktivnih subkultura .

Na Telegramu najavio masakr

Galjavjev je objavio svoje planove pre izvršenja masakra. Na svom profilu na Telegramu napisao je da će organizovati masovno ubistvo.

"Kao Bog želim da se svi prepoznaju kao moji robovi", napisao je.

Od pratilaca je zahtevao da i oni ubiju najmanje 10 ljudi, a zatim izvrše samoubistvo.

"Na svetu ne bi trebalo biti živih bića, ovo je greška svemira", nastavlja terorista.

Takođe je upozorio da i sam preduzima ispunjenje svoje "misije".

"Danas ću ubiti ogromnu količinu biomase ... Došao sam na ovaj svet u liku čoveka da bih se rešio svih vas", napisao je.

(Kurir.rs/Komsomolska pravda)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track