AMERIKANCI TESTIRALI ORUŽJE BUDUĆNOSTI: Laserski PVO sistem na poligonu u Juti uspešno uništio bespilotne letelice
Foto: Printscreen Twitter

napredna tehnologija

AMERIKANCI TESTIRALI ORUŽJE BUDUĆNOSTI: Laserski PVO sistem na poligonu u Juti uspešno uništio bespilotne letelice

Planeta -

Američka vojska je uspešno testirala prototip laserskog protivvazdušnog odbrambenog sistema kratkog dometa dizajniranog da uništi bespilotne letelice (UAV), prenosi Defense Nevs, pozivajući se na Roberta Raša, šefa Kancelarije za napredne sposobnosti i kritične tehnologije američke vojske, prenosi RIA Novosti.

"Oborene bespilotne letelice zasule su poligon u Arizoni tokom bojevog gađanja prototipova sistema PVO kratkog dometa zasnovanog na oklopnim transporterima Strajker sa laserima snage 50 kilovata“, piše list.

Kako se u publikaciji pojašnjava, testovi lasera ​​odabranog za opremanje borbenih vozila Striker obavljeni su na velikom poligonu Juma u ​​Arizoni.

Laseri su dobri u uklanjanju dronova, rekao je Raš, ali i dalje postoje poteškoće sa pogađanjem projektila, kao i artiljerijskih i minobacačkih granata.

Načelnik odeljenja je takođe rekao da su troškovi razvoja ovakvih sistema protivvazdušne odbrane prilično visoki, ali je jedan hitac mnogo jeftiniji od upotrebe konvencionalnih granata, piše list.

Prema Defense Nevs-u, američka vojska je dobila prva dva prototipa laserskog sistema usmerenog energetskog manevara-SHORAD nakon testiranja ranije ove godine, još dva bi trebalo da stignu kasnije. Precizira se da će vojska nastaviti da sprovodi ispitivanja 2023. godine, nakon čega će početi da razvija taktiku i tehniku upotrebe oružja.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja