ILEGALNA BANKA OPRALA VIŠE OD 180 MILIONA EVRA: U akciji španske i belgijske policije otkrivene tajne transakcije krijumčara droge
Foto: Profimedia, Shutterstock, Ilustracija

razgranata mreža

ILEGALNA BANKA OPRALA VIŠE OD 180 MILIONA EVRA: U akciji španske i belgijske policije otkrivene tajne transakcije krijumčara droge

Planeta -

Zajednička akcija belgijske i španske policije, uz asistenciju Europola, razotkrila je podzemnu banku, kojom su se, kako se sumnja, razni kriminalci koristili kako bi oprali novac zarađen na kriminalnim aktivnostima, mahom na trgovini kokainom.

Sumnja se da je kroz tu podzemnu banku prošlo, odnosno oprano je, najmanje 180 miliona evra, eura, a koristila ju je kriminalna grupa koju su činili Marokanci, Špnaci i Belgijanci.

Bili su aktivni u Belgiji te su, kako navodi Europol, imali kriminalne podružnice u Holandiji, Španiji, Južnoj Americi i Dubaiju.

Europol navodi da su osumnjičeni razvili posebno osmišljen sistem pranja novca zarađenog na krijumčarenju kokaina. Droga se krijumčarila kroz luke i EU aerodrome, a tokom ove operacije uhapšeno je šest osoba, pet u Belgiji i jedna u Španiji.

Osim toga zaplenjene su tri nekretnine, 1,2 miliona u kriptovalutama, 50.000 evra, luksuzna vozila, nakit, 23 telefona, tri bankovna sefa, mašina za brojanje novčanica....

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Kriminalna organizacija ulagala je u kriptovalute, nakon čega je gotovinu distribuirala podzemnim bankarskim sistemom.

Osumnjičeni su novac ulagali u luksuzne nekretnine širom EU i u nekoliko marokanskih gradova. Istraga je pokrenuta u oktorbu 2021. i to zahvaljujući dešifrovanju Sky ECC poruka. Reč je o visoko kriptovanoj aplikaciji koju je hakovao FBI, a kojom su se koristili kriminalci širom sveta.

Prikupljeni podaci prosleđeni su policijama širom sveta koje su, zahvaljujući njima, počele da razbijaju ozbiljne kriminalne organizacije, prenosi Večernji list.

Jedna od njih je i ova spomenuta koja se bavila krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Droga se krijumčarila skrivena u brodskim ili avionskim teretima, a radilo se o ukupno nekoliko tona kokaina.

Nakon što je droga dalje preprodana, kriminalna organizacija zaradila je ogromne količine novca koje je nekako trebalo legalizovati.

A kriminalci znaju kako se to radi, pa su osnovali i svoju podzemnu banku kako bi takva "ulaganja" izgledala što legalnije.

Koristili su se i prikrivenim firmama, a opseg tog posla ostao je vlastima skriven sve dok nije dešifrovana Sky komunikacija.

Uprkos sve većoj intervenciji u borbi protiv droge, tržište ilegalnih droga u Evropi je nastavilo da raste, a Belgija je postala glavna luka za krijumčare.

(Kurir.rs/Telegraf.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track