Dodik: BiH cela iz tri dela!
Foto: Istinito

Crta novu mapu

Dodik: BiH cela iz tri dela!

Planeta -
Federaciju BiH trebalo bi da se podeli na dva dela, kako bi se formirala Herceg-Bosna, dok bi ostalo trebalo da se zove Bosna i Republika Srpska, čime bi bio stvoren trojni savez na nivou države, koja bi imala manje kompetencije nego što danas ima, rekao je predsednik Srpske

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi najbolje rešenje za izlazak BiH iz krize bilo uspostavljanje saveza tri republike. Dodik smatra da bi hrvatski političari u BiH trebalo da izvedu narod na referendum o njihovom položaju zbog majorizacije koju provode Bošnjaci.

"Jedino rešenje je, po mom mišljenju, da Hrvati odbace sve predloge sa strane i jasno artikulišu svoj stav. Njega bi trebalo politički artikulisati tako što bi u jednom trenutku izveli narod na referendum tamo gde Hrvati žive. Drago mi je što je hrvatski politički blok predvođen HDZ-om /Draganom/ Čovićem i /Božom/ Ljubićem apsolutno artikulisao svoje stavove", rekao je Dodik.

On smatra da bi Federaciju BiH trebalo podeliti na dva dela, kako bi se formirala Herceg-Bosna, dok bi se ostalo trebalo zvati Bosna i Republika Srpska, čime bi bio stvoren trojni savez na nivou države, koja bi imala manje kompetencije nego što danas ima.

"Po mom mišljenju, to bi značilo samo ovlašćenja spoljne politike, spoljne bezbednosti i spoljnotrgovinskih pitanja", pojasnio je predsednik Republike Srpske.

Bošnjačka politika, prema Dodikovom mišljenju, nanela je najviše štete, najpre zbog matrice po kojoj je ovaj narod žrtva iz prošlog rata u BiH, pa mu po toj osnovi pripada više prava nego Hrvatima ili Srbima.Dodik je bošnjačku politiku ocenio često konfliktnom."Nisam za to da žrtvujemo mir za BiH. Ako neko misli da treba žrtvovati mir za BiH, već smo videli kako je završilo. Ne razumem patološku potrebu Sarajeva da ima privid kako upravlja Banjalukom ili Širokim Brijegom. A uopšte ne upravlja. Ne razumem tu potrebu ili naivne vere da će stvarno jednoga dana time upravljati", rekao je Dodik.

Govoreći o američkoj administraciji, Dodik je rekao da je pogriješila kada je počela tumačiti duh Dejtona, te na izvjestan način prepustila uticaj Turskoj, koja ima pristrasan odnos prema Bošnjacima."S obzirom na političke poruke, očigledno je da je reč o dugoročno opasnoj strategiji koja se iščitava i iz Izetbegovićevih reči. To podrazumeva da on iza sebe ima Tursku i ističe da će biti onako kako on govori ili neće biti nikako. Dakako da nije tako i to tako neće proći", rekao je Dodik za Večernji list, prenosi sajt Istinito.

Dodik:Ne živim u BiH, ona mi se gadiŽivim u Republici Srpskoj, a Bosna i Hercegovina mi izaziva osećanje gađenja, kaže predsednik RS Milorad Dodik. "Sarajevo je danas etnički očišćen grad, nema ni Srba ni Hrvata. Reisu Ceriću, koji odlazi s tog mesta i jako je politički angažovan i proizvodi nervozu, zasmetalo je kad je vladika Grigorije rekao upravo to. Tamo se ne da ni Dedu Mrazu u vrtiće, a tvrde da su Hrvati ili Srbi dobrodošli", kaže Milorad Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track