SVETI PLAMEN: Prizivanje Blagodatnog ognja u senci sukoba u Jerusalimu
Prizivanje Blagodatnog ognja... U Hramu vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu, Foto: AP Tsafrir Abayov

SVETI PLAMEN: Prizivanje Blagodatnog ognja u senci sukoba u Jerusalimu

Planeta -

Izraelska policija želi da ograniči broj pravoslavnih vernika na Veliku subotu u Hramu vaskrsenja Hristovog, ali su verski lideri odlučili da ne sarađuju

Izraelska policija ograničiće broj vernika koji planiraju da na Veliku subotu prisustvuju pravoslavnoj proslavi Uskrsa u Hramu vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu, što je izazvalo gnev verskih lidera, koji su najavili da neće sarađivati s vlastima, piše Rojters.

Velike gužve očekuju se u subotu u Starom gradu, a policijskim restrikcijama broj vernika trebalo bi smanjiti na petinu. Kako kažu, razlog je bezbednost pravoslavaca, kao i muslimana i Jevreja koji tog dana imaju svoje praznike.

Po običaju

Međutim, odluka da se ograniči pristup ceremoniji prizivanja Blagodatnog ognja, jednog od najvažnijih prazničnih običaja u Jerusalimu, razgnevila je crkvene lidere, koji optužuju izraelske vlasti da time krše prava i slobode lokalnih hrišćanskih zajednica. Žaleći se na najavljene oštre mere, oni su rekli da neće sarađivati s policijom.

- Nastavićemo da održavamo običaje, i ceremonija će biti održana po običaju koji postoji već dva milenijuma. Svi koji žele da prisustvuju su pozvani - navedeno je u saopštenju jerusalimskog patrijarha, Kustodije Svete zemlje i Jermenskog patrijarhata.

Prizivanju Blagodatnog ognja obično prisustvuje oko 10.000 vernika, ali će ove biti dozvoljeno da u hram uđe 1.800, a da oko njega bude 1.200 ljudi. Prema verovanju, Blagodatni oganj svake godine na Veliku subotu, dan pre Uskrsa, javlja se u Kuvukliji, maloj kamenoj kapeli koja čini ostatak pećine u kojoj je bilo položeno telo Isusa Hrista i u kojoj je vaskrsao.

Uobičajene gužve na Veliku subotu... Vernici preuzimaju plamen
Uobičajene gužve na Veliku subotu... Vernici preuzimaju plamenfoto: AP ABIR SULTAN

Prvi oganj na svoju sveću prima jerusalimski patrijarh, a onda ga predaje ostalima i vrlo često se raznosi po pravoslavnim zemljama, pa je tako bio i u Srbiji pre nekoliko godina.

Razrešenje grehova

- Svake godina na Veliku subotu, upravo na onaj dan između golgotskog raspeća na Veliki petak i Vaskrsa Sina Božjeg u nedelju, u Jerusalimu na zemlju s neba silazi Blagodatni oganj.

To je dan koji je telo Gospoda, koliko možemo znati, provelo upravo tu, u grobu, u Kuvukliji. Dan koji je svet proveo "bez Boga", žrtveno postradalog na krstu za razrešenje grehova sveta. Blagodatni oganj tokom prvih minuta apsolutno ne pali i ne peče.

Tek posle postaje uobičajeni, stihijski, materijalni - navodi se na sajtu Srpske pravoslavne crkve. Kako navode, o Blagodatnom ognju pisali su još Grigorije Niski i Jevsenije u četvrtom veku.

Prema predanju jerusalimske crkve, bilo je pokušaja drugih crkava - Rimokatoličke u vreme krstaških ratova i Jermenske u 16. veku - da prizovu Blagodatni oganj, ali to nisu uspeli. Iako su mnoge pravoslavne crkve prešle na gregorijanski kalendar, Uskrs kao klizni praznik po dogovoru sve slave istog dana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja