UKRAJINSKE SNAGE SE POVLAČE IZ BAHMUTA: Ruske trupe napreduju, Vagnerovci zauzeli još dva područja u ukrajinskom gradu
Foto: Youtube Printscreen/Reuters

ratište

UKRAJINSKE SNAGE SE POVLAČE IZ BAHMUTA: Ruske trupe napreduju, Vagnerovci zauzeli još dva područja u ukrajinskom gradu

Planeta -

Ukrajinske trupe bile su prinuđene da se povuku sa bojnog polja u Bahmutu, jer je Rusija ponovno napala uz intenzivnu artiljerijsku vatru.

Borci ruske grupe Vagner zauzeli su još dve oblasti ukrajinskog grada Bahmuta, prenele su u danas ruske novinske agencije Ministarstvo odbrane. Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi izveštaj.

„Rusija je ponovo aktivirala svoj napad na grad Bahmut u Donjeckoj oblasti pošto su snage ruskog Ministarstva odbrane i Vagner grupe poboljšale saradnju“, navodi se, misleći na rusko ministarstvo odbrane i njene glavne plaćeničke snage.

„Ukrajinske snage suočavaju se sa značajnim problemima u snabdevanju, ali su se uredno povukle sa pozicija koje su bile prinuđene da ustupe“, saopštila je britanska vojska u dnevnom ažuriranju obaveštajnih podataka, prenosi Rojters.

Vagner je preuzeo vođstvo na ruskoj strani u višemesečnoj bici, najsmrtonosnijoj u ratu za trupe na obe strane, ali se vođa plaćeničke grupe žalio na slabu podršku regularne vojske za njegove snage.

„Ukrajinska odbrana i dalje drži zapadne oblasti grada, ali je bila izložena posebno intenzivnoj ruskoj artiljerijskoj vatri u prethodnih 48 sati“, navodi se u britanskom izveštaju.

1 / 8 Foto: Youtube Printscreen/Reuters

Rečeno je da se Vagnerove jedinice sada fokusiraju na napredovanje u centru Bahmuta, dok su im ruski padobranci oslobađali u napadima na bokove grada.

Bahmut, koji je imao oko 70.000 ljudi pre rata, bio je glavna meta Rusije u masovnoj zimskoj ofanzivi. Zauzimanje grada bi bila značajna pobeda Rusije u poslednjih osam meseci.

Moskva kaže da će osvajanjem Bahmuta otvoriti put za osvajanje više teritorija u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa, što je glavni ratni cilj.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track