DESETINE RANJENIH I 3 POGINULA U SUKOBIMA U SUDANU: U toku borba za prevlast vojske i jedinice RSF, POSTOJI I VEZA SA RUSIJOM?
Foto: Printscreen

KRVAVE BORBE

DESETINE RANJENIH I 3 POGINULA U SUKOBIMA U SUDANU: U toku borba za prevlast vojske i jedinice RSF, POSTOJI I VEZA SA RUSIJOM?

Planeta -

Sudanski sindikat lekara zabeležio je najmanje tri smrtna slučaja civila u sukobu sudanske vojske i paravojne grupe Snaga za brzu podršku u blizini glavnog grada Kartuma.

Dva civila su ubijena na međunarodnom aerodromu u Kartumu, navodi se u izveštaju sindikata koji je objavljen u subotu popodne. Još jedan civil je poginuo, a petoro je ranjeno bojevom municijom u gradu Al-Abajad, koji se nalazi u centralnoj državi Severni Kordofan.

U međuvremenu, bolnica Fedail u centralnom Kartumu primila je desetine ranjenih civila i vojnog osoblja u poslednjih nekoliko sati, rekli su medicinski izvori za CNN.

Neki od ranjenih su u teškom stanju, navode izvori.

Evo šta je dovelo do današnjih sukoba u Sudanu

Vojni izvori kažu da su se spremao sukob između sudanskih oružanih snaga i paravojne grupe Snage za brzu podršku.

Sudanski vojni vođa Abdel Fatah al-Burhan i komandant RSF-a Mohamed Hamdan Dagalo, donedavno su bili prijatelji. Povezali su ih državni udar 2021. godine i prethodno svrgavanje svrgnutog sudanskog predsednika Omara al-Bašira .

Istraga CNN-a takođe je otkrila još jednu vezu između njih dvojice: umešanost u rusku eksploataciju sudanskih zlatnih resursa za finansiranje rata u Ukrajini, pri čemu su Dagalove snage takođe ključni primaoci ruske obuke i naoružanja.

Pa šta je pošlo po zlu? Pita koju su dvojica bili primorani da podele postala je manja. Primorani da se odreknu ruske podrške suočeni sa međunarodnim negodovanjem, vratili su se za pregovarački sto sa svojim bivšim partnerima u vladi u sklopu poteza za obnavljanje civilne vladavine.

U pregovorima poslednjih nedelja bilo je u pitanju ko će biti viši partner u spajanju dve snage, prema uslovima novog sporazuma sa civilnim liderima.

Izvori iz sudanskog civilnog pokreta i sudanski vojni izvori rekli su za CNN da su glavne tačke spora uključivale vreme spajanja snaga, status koji je dat oficirima RSF-a u budućoj hijerarhiji i da li snage RSF-a treba da budu pod komandom načelnika vojske — a ne glavnokomandujući Sudana — koji je trenutno al-Burhan.

Ova neprijateljstva, rekli su izvori za CNN, su vrhunac onoga što obe strane vide kao egzistencijalnu borbu za dominaciju.

Šef sudanskih paravojnih Snaga za brzu podršku RSF, general Mohamed Hamdan Dagalo, nazvao je sudanskog generala Abdela Fattaha al-Burhana "kriminalcem" u intervjuu za Al Džaziru.

Dok su obe strane razmenjivale optužbe, Dagalo je okrivio sudansku vojsku za podsticanje sukoba. Tvrdi je da su njegove snage uvučene u sukob sa sudanskom vojskom nakon napetosti oko nedavnih pregovora vezanih uz obnovu civilne vlade.

(Kurir.rs/CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track