NEMAČKA UGASILA POSLEDNJU NUKELARNU ELEKTRANU: Tri rekatora isključena zauvek! Ekolozi slave!
Foto: Shutterstock

kraj 60 .godina atomske ere

NEMAČKA UGASILA POSLEDNJU NUKELARNU ELEKTRANU: Tri rekatora isključena zauvek! Ekolozi slave!

Planeta -

Nemačka je u subotu uveče ugasila svoje tri poslednje nuklearne elektrane, što su pozdravile grupe za zaštitu životne sredine, a kritikovali konzervativni političari i oni skloni poslovnom svetu, javlja Radio Slobodna Evropa.

Aktivisti za zaštitu životne sredine okupili su se kod Brandenburške kapije u Berlinu kako bi proslavili gašenje reaktora u ponoć, dok su se tamo takođe našli i zagovornici nuklearne energije.

Tri poslednja nuklearna reaktora u Nemačkoj bili su Izar 2 u Bavarskoj, Emsland u Donjoj Saksoniji i Nekarvesthajm 2 u Baden-Virtembergu.

Ovim potezom Nemačka završava 60 godina proizvodnje nuklearne energije u zemlji i popratne političke rasprave o tom pitanju.

Nemačka savezna pokrajina Bavarska želi nastaviti koristiti nuklearne elektrane i preuzeti odgovornost za njih, rekao je bavarski premijer Markus Zeder, što bi moglo dovesti do povratka nuklearne energije.

Bavarska, koja je dom mnogim uspješnim njemačkim izvoznicima, želi da savezna vlada izmeni zakon o prestanku korišćenja nuklearne energije tako da dopusti rad nuklearnim elektranama pod odgovornošću pojedinih saveznih pokrajina, kazao je Zeder.

Nemačka ministarka za zaštitu životne okoline Štefi Lemke iz stranke Zeleni je za dpa rekla da će prestanak korištenja nuklearne energije Nemačku učiniti sigurnijom.

"Rizici nuklearne energije su van kontrole u slučaju nesreće", kazala je Lemke.

Konzervativni opozicioni političari su razočarani.

Šef Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc je gašenje nazvao "crnim danom za Nemačku", što smatra i sestrinska stranka CDU u Bavarskoj, Hrišćansko-socijalna unija (CSU).

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track