BRISEL BESAN ZBOG ODLUKA POLJSKE I MAĐARSKE: Jednostrani potezi neprihvatljivi, trgovinska politika je u nadležnosti EU
Foto: EPA/Julien Warnand

zabrana uvoza žita iz ukrajine

BRISEL BESAN ZBOG ODLUKA POLJSKE I MAĐARSKE: Jednostrani potezi neprihvatljivi, trgovinska politika je u nadležnosti EU

Planeta -

Jednostrani trgovinski potezi pojedinih članica Evropske unije (EU) su neprihvatljivi, saopštio je danas portparol Evropske komisije pošto su Poljska i Mađarska saopštile da će zabraniti uvoz ukrajinskog žita i drugih namirnica kako bi zaštitile sopstveni poljoprivredni sektor.

Posle ruske invazije, koja je blokiralo pojedine luke na Crnom moru, ogromne količine ukrajinskog žita, koje je jeftinije nego ono koje je proizvedeno u EU, završavale su u državama centralne i istočne Evrope zbog logističkih "uskih grla", što je uticalo na cene i prodaju lokalnih farmera, prenosi Rojters.

Svesni smo objava Poljske i Mađarske kada je reč o uvozu žita i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, navodi se u pisanom saopštenju iz Brisela.

U tom kontekstu, važno je naglasiti da je trgovinska politika u isključivoj nadležnosti EU, pa samim tim, jednostrane akcije su neprihavtljive, dodae se.

U saopštenju se dodaje da je u ovako izazovnim vremenima od ključne važnosti koordinacija i savezništvo u donošenju svih odluka sa EU.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivredne politike i hrane saopšilo je da je poljska zabrana u suprotnosti sa bilateralnim sporazumima o izvozi i pozivaju na dijalog kako bi se rešila sva pitanja.

Ukrajinska novinska agencija Ukrinform objavila je da će se ministri Ukrajine i Poljske tim povodom sastati u ponedeljak u Varšavi.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track