FORMIRAN SAVEZ PROTIV RUSIJE! Ovih PET država pokušaće da smanji uticaj Moskve na globalnom tržištu nuklearne energije
Foto: EPA Franck Robichon Pool

Samit G7

FORMIRAN SAVEZ PROTIV RUSIJE! Ovih PET država pokušaće da smanji uticaj Moskve na globalnom tržištu nuklearne energije

Planeta -

Formiran je savez pet zemalja sa ciljem da se smanji uticaj Rusije na globalnom tržištu nuklearne energije. Velika Britanija, SAD, Kanada, Japan i Francuska postigle su sporazum na forumu o nuklearnoj energiji na samitu G7 u Saporu u Japanu.

Prema saopštenju britanske vlade, grupa će koristiti „odgovarajuće resurse i mogućnosti“ svojih nuklearnih elektrana kako bi potkopala rusku kontrolu nad lancima snabdevanja. "Ovaj sporazum će podržati stabilno snabdevanje gorivom za današnje potrebe, kao i garantovati bezbedan i siguran razvoj i primenu goriva za sutrašnje napredne reaktore“, navodi se u saopštenju.

Svetska nuklearna asocijacija je saopštila da je „izvoz nuklearne robe i usluga glavni ruski politički i ekonomski cilj.

Prema dokumentu Kolumbijskog univerziteta iz 2022. godine, skoro 10% nuklearnih reaktora van Rusije napravljeno je ruskom tehnologijom. Oni unutar zemlje takođe čine skoro 10% globalnog udela, sa više u razvoju.

Rusija je takođe uticajna u infrastrukturi za konverziju uranijuma, zauzimajući većinu globalnog udela. Nasuprot tome, SAD imaju samo jedno postrojenje za konverziju uranijuma, u Ilinoisu, koje je u stanju pripravnosti od novembra 2017, ali se nada da će se vratiti u upotrebu ove godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track